Linkovi

Kandidati u finišu kampanje u državama koje bi da preokrenu u svoju korist


Ankete pokazuju da je Bajden u prednosti na nivou SAD, ali je prednost manja u odlučujućim državama

Predsednik Donald Tramp i demokrata Džo Bajden nastavili su kampanju u državama čije glasove žele da preokrenu u svoju korist, dve nedelje pred izbore 3. novembra.

Tramp je u nedelju dan počeo u Nevadi, posetom crkvi, a potom je održao predizborni miting u Karson sitiju. Nijedan republikanac od 2004. nije osvojio Nevadu.

Na mitingu su bile hiljade Trampovih pristalica, većina nije nosila masku, iako je u Nevadi u subotu prijavljeno više od 1000 novozaraženih koronavirusom. Predsednik je upozorio da bi Bajden nastavio zatvaranje ekonomije zbog virusa i kritikovao svog protivnika zato što je rekao da bi "verovao naučnicima".

"Verovaće naučnicima. Da sam ih ja slušao, zemlja bi bila u masivnoj depresiji", rekao je Tramp.

Bajden, koji je katolik, dan je počeo odlaskom na misu u Delaveru, a potom je održao predizborni miting u Severnoj Karolini - koju demokrate nisu osvojile na predsedničkim izborima od 2008.

Na predizbornom mitingu u Duramu, demokrata se fokusirao na reforme u pravosuđu kako bi se iskorenio sistemski rasizam i ojačao položaj crnaca u SAD.

Takođe je kritikovao Trampa koji je na jednom od mitnga rekao da se situacija sa pandemijom poboljšava.

"Što bi moj deda rekao, ovaj čovek je sigurno lud kad misli da se situacija poboljšava. Poboljšava? Pogoršava se", rekao je Bajden.

Prema podacima Centara za prevenciju i kontrolu bolesti, u SAD je u nedelju registrovano više od 53 hiljade novozaraženih koronavirusom.

Ankete pokazuju da je Bajden u stabilnoj prednosti na nivou celih SAD, ali da je njegova prednost manja u državama čiji glasovi mogu da odluče izbore.

Takođe, ankete pokazuju da je Bajden u prednosti u još jednoj kategoriji: novcu.

Tramp je u subotu popodne uspeo da sakupi 12 miliona dolara tokom organizovanog skupljanja sredstava za kampanju u Njuport biču. Međutim, u protekla četiri meseca, Bajden je sakupio više od milijardu dolara, što je ogromna suma novca koja mu je dala prednost nad Trampom.

XS
SM
MD
LG