Linkovi

Tramp planira da učestvuje u drugoj debati sa Bajdenom


Predsednik Donald Tramp i demokratski kandidat za predsednika Džo Bajden u prvoj debati u Klivlendu
Predsednik Donald Tramp i demokratski kandidat za predsednika Džo Bajden u prvoj debati u Klivlendu

Predsednik SAD Donald Tramp i demokratski predsednički kandidat Džo Bajden su poručili da se raduju predstojećoj debati sledeće nedelje, ali to što je predsednik inficiran koronavirusom postavilo je mnoga pitanja u vezi sa zdravstvenim protokolima debate.

Bajden je na pitanje o bezbednosti učešća na debati odgovorio da se "nada da će svi protokoli biti poštovani", ali da debate ne treba da bude ako predsednik i dalje ima kovid.

Tramp je, sa druge strane, na Tviteru poručio da se raduje učeću u debati 15. oktobra u Majamiju i da će "biti sjajno".

Tramp je prošlog četvrtka testiran na koronavirus i test je bio pozitivan. Bio je u bolnici tri dana, od petka do ponedeljka.

S obzirom na to, njegovo učešće na debati ne bi bilo u skladu sa protokolima Centara za prevenciju i kontrolu bolesti koji propisuju da se neko smatra zaraznim od 10 do 20 dana otkako oseti simptome.

Komisija za predsedničke debate, neprofitna organizacija, se još nije oglasila po ovom pitanju.

Na prethodnoj debati, Tramp i Bajden bili su razdvojeni četiri metra, a Centri za kontolu i prevenciju bolesti preporučuju da distanca bude dva metra.

Tramp se u Belu kuću vratio u ponedeljak uveče, a njegov lekar Šon Konli je kazao da je predsednik proveo "prvu noć kod kuće odmarajući se, a da dan kasnije nije osećao simptome".

Bela kuća "preduzima sve neophodne mere opreza" da zaštiti ne samo Trampa, već i prvu damu Melaniju, koja je takođe zaražena, i "svakog člana osoblja u kompleksu", rekao je portparol Bele kuće Džad Dir.

"Zbog toga što su predsednik i prva dama pozivitni, svo osoblje nosi zaštitnu opremu i preduzima mere opreza", saopšteno je iz Bele kuće.

Međutim, broj zaraženih u administraciji raste, a najoviji slučaj je Trampov savetnik Stiven Miler koji je objavio da je pozitivan na kovid.

Predsednik je, između ostalih lekova, uzimao i steroid deksametazon, koji se ne daje u slučajevima blage ili umerene klinične slike. Pet dana je uzimao i remdesivir, ali i eksperimentalni koktel antitela koji još nije odobren za širu upotrebu.

Njegova kampanja je sve najavljene mitinge stavila na čekanje.

XS
SM
MD
LG