Linkovi

Tramp: Američke trupe u Avganistanu trebalo bi da su "kod kuće do Božića"


Arhiva - Američki vojnici patroliraju i bazo Avganistanske nacionalne armije (ANA) u pokrajini Logar, Avganistan, 8. avgusta 2018.
Arhiva - Američki vojnici patroliraju i bazo Avganistanske nacionalne armije (ANA) u pokrajini Logar, Avganistan, 8. avgusta 2018.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u sredu da želi da vrati kući sve snage SAD iz Avganistana pre kraja godine, što je rok mnogo kraći od onog koji je njegova administracija iznela ranije tokom dana.

"Trebalo bi da imamo mali preostali broj naših HRABRIH muškaraca i žena, koji služe u Avganistanu, kod kuće do Božića", tvitovao je Tramp kasno u sredu uveče.

Najduži rat Amerike započeo je 2001. godine kada su snage SAD izvršile invaziju na Avganistan, u znak odgovora na napad 11. septembra na Njujork i Vašington.

U invaziji je sa vlasti skinut tada vladajući tvrdokorni režim talibana, koji je pružao utočište terorističkoj grupi Al Kaida i njenom lideru Osami bin Ladenu, idejnom tvorcu napada 11. septembra. Ali talibani od onda vode krvavi pobunjenički rat protiv civilne vlade koju podržavaju SAD.

SAD i talibani postigli su u februaru dogovor da SAD povuku sve svoje snage iz Avganistana do sredine 2021. godine, za uzvrat za uveravanja talibana da neće dozvoljati terorističkim grupama da koriste avganistansko tlo za međunarodne napade.

Talibani su učestvovali u unutarafganistanskim pregovorima radi postizanja sporazuma o trajnom prekidu vatre i aranžmanu za podelu moći u posleratnom Avganistanu.

Samo nekoliko sati pre Trampovog tvita, savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen rekao je da Sjedinjene Države nameravaju da smanje nivo svojih trupa u Avganistanu sa 5.000 na 2.500 do početka 2021. godine.

XS
SM
MD
LG