Linkovi

Tviter blokirao objavu Trampovog savetnika o nošenju maski


Doktor Skot Atlas je i član radne grupe Bele kuće za borbu protiv koronavirusa
Doktor Skot Atlas je i član radne grupe Bele kuće za borbu protiv koronavirusa

Doktor Skot Atlas je neuroradiolog, savetnik predsednika Donalda Trampa i član radne grupe Bele kuće za borbu protiv koronavirusa. Takođe je i poslednji američki zvaničnik kome je Tviter blokirao objavu zbog toga što krši pravila te mreže o širenju dezinformacija o koronavirusu.

Tokom vikenda, Atlas je tvitovao o tome da nošenje maski nije dokazano efikasno i napisao "Maske daju rezultate? Ne".

U Tviteru su agenciji AP rekli da takav sadržaj krši pravila mreže o objavljivanju lažnih informacija o Kovidu 19.

Na mestu gde je bila Atlasova objava, sada stoji naptis da "tvit nije dostupan". Ipak, Atlas je toj objavi dodao još jednu gde je pohvalio uputstva predsednika Trampa o tome da "maske treba nositi kada ste u blizini drugih ljudi", a da je u drugim slučajevima dovoljna fizička distanca.

Atlas je poslednji u nizu Trampovih saradnika kojima je Tviter blokirao objave. Među blokiranima je bio i predsednik zbog tvitova o koronavirusu, ali i nedokazanim tvrdnjama da je glasanje poštom nesigurno.

Pojedini predstavnici u Kongresu optužili su Fejsbuk, Tviter i ostale kompanije da ograničavaju slobodu govora uoči američkih izbora 3. novembra. Pozvali su predstavnike tih kompanija da svedoče pred Kongresom naredne nedelje.

U Tviteru je za AP rečeno da se oni vode uputstvima nadležnih u zdravstvu kada neku objavu ocene kao lažnu i obmanjujuću.

Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild izjavio je da su maske "najmoćnije sredstvo u borbi protiv koronavirusa".

Međutim, Skot Atlas je za AP ocenio da je sakrivanje njegove objave - cenzura.

"Generalno, obavezno nošenje maski ne daje rezultate", rekao je Atlas.

XS
SM
MD
LG