Linkovi

Amerika, svet i Srbija između Trampa i Bajdena


Znakovi u dvorištima u Viskonsinu
Znakovi u dvorištima u Viskonsinu

Na pragu predsedničkih izbora u SAD sve ankete pokazuju da demokratski kandidat Džozef Bajden ubedljivo vodi na nacionalnom nivou ispred Donalda Trampa, ali poučeni iskustvom sa prethodnih izbora, malo je onih koji se usuđuju da ovoga puta čvrsto prognoziraju ishod.

Među onima koji su 2016. godine pogrešili i tipovali pobedu Hilari Klinton je i bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić.

"Ljudski je grešiti. Tada su pogrešili svi, pa i ja. Ovaj put bih mogao da kažem da očekujem ipak sa mnogom većom dozom verovatnoće da će pobediti Džo Bajden, nego Tramp."

"Procenat predvodništva Džoa Bajdena je nešto viši u odnosu na ono što je imala Hilari Klinton, ali ne treba zaboraviti da se ovde broje elektori, a ne glasovi biračkog tela", dodaje Marko Dašić, saradnik portala američki-izbori.rs.

Uticaj američkih izbora na Srbiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Ocenjujući rad Donalda Trampa u prvom mandatu, Vujačić kaže da takvog predsednika Amerika nikada nije imala.

"On je potpuno preokrenuo neke aspekte američke unutrašnje i spoljne politike", ističe sagovornik Glasa Amerike.

"Na spoljnom planu je ušao u period polukonfrontacije sa mnogim saveznicima Amerike. Došlo je do velikog neslaganja počitavom nizu tema sa Evropom, ukinuo je Iranski sporazum o nuklearnoj proliferaciji, koji je bio Obamino čedo i uspeh. Doveo je deliično u pitanje NATO".

Tramp ili Bajden - ima li razlike po Srbiju?

Kako ističe Marko Dašić, saradnik portala Američki.izbori.rs, i javnost i državni vrh Srbije ne kriju svoje simpatije prema aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu.

"Mislim da je neka kombinacija spoljnopoilitičkog pragmatizma u pogledu toga da postoji to uvreženo mišljenje, koje zaista ima utemeljenje u stvarnosti i u nekim prethodnim spoljnopolitičkim dešavanjima, da se Srbija pomerila sa mrtve tačke kada je reč, usko gledano - spoljnopolitičkim ciljevima Srbije i naklonosti kou mogu da pridobiju od administracije SAD".

Međutim, oba sagovornika upozoravaju da uprkos razlikama između Trampa i Bajdena, ne treba očekivati dramatičnu promenu američkog stava prema Kosovu. U pitanju su, kako kažu, više nijanse, nego ozbiljne razlike u tretiranju kosovoskog problema.

"Spoljnopolitički kontinuitet prema regionu Zapadnog Balkana iz američke perspektive neće biti bitnije narušen. U administraciji Džoa Bajdena možemo očekivati nešto rigidniji pristupu odnosu na ono što možemo da percipiramo kao otvaranje manevarskog prostora za rešavanje gorućih problema Zapadnog Balkana, posmatrano iz perspektive Republike Srbije", kaže Dašić.

"Iz ugla Srbije on je pokušao da primeni svoj transakcioni metod na svim nivoima, uključujući i na Kosovo i Srbiju. Drugim rečima nešto da se istrguje ako je moguće i da se tako sklopi nekakav sporazum", ističe Vujačić. "Tako da je odstupio od saradnje sa Evropskom unijom na temu Kosova i Srbije. To je za Srbiju, sa jedne strane se činilo za one koji su na vlasti, da je povoljna okolnost, pa i veliki deo javnosti pod uticajem medija. Sa druge strane izazvalo je skepsu u EU i prema Srbiji, i prema Kosovu. I prema Sjedinjenim Državama."

Nema sumnje da će 3. novembar biti prilično dramatičan dan. Pratiće se, kako u Americi, tako i u čitavom svetu, pa i u Srbiji.

XS
SM
MD
LG