Linkovi

Pens - Haris: Televizijski duel potpredsedničkih kandidata


Učesnici debate kandidata za potpredsednika SAD-a Majk Pens i Kamala Haris (Foto: Reuters)
Učesnici debate kandidata za potpredsednika SAD-a Majk Pens i Kamala Haris (Foto: Reuters)

Majk Pens i Kamala Haris, republikanski i demokratski kandidati za funkciju potpredsednika Sjedinjenih Država učesnici su televizijskog duela koji se održava u sredu uveče.

Njihovo televizijsko odmeravanje snaga događa se neposredno pošto je predsednik Sjedinjenih Država i nosilac republikanske kampanje Tramp – Pens okončao bolničko lečenje od Kovida 19 – virusa od koga su oboleli brojni republikanci visokog profila, piše agencija Rojters.

Dve strane su u utorak uveče vodile raspravu o zahtevu Kamale Haris za postavljanje barijere od pleksiglasa na sceni da bi se smanjila mogućnost zaraze Kovidom 19.

Si-En-En je izvestio da je jedan od članova komisije zadužen za organizovanje debate rekao da će Pensu biti dozvoljeno učešće bez barijere – dok će Haris, po svojoj želji, raspolagati jednom barijerom u delu prostorije u kom se bude nalazila.

Potpredsednik Pens i američka senatorka Haris su na poslednjem testitranju bili negativni na koronavirus. Prema smernicama američke vlade osoba izložena Kovidu 19 treba da provede 14 dana u izlolaciji – bez obzira na rezultate testiranja.

Pripreme za debatu kandidata za potpredsednike
Pripreme za debatu kandidata za potpredsednike

Debata će biti organizovana tako da gledaoci u svakom trenutku budu svesni uticaja pandemije na svakodnevni život. Učesnici Majk Pens i Kamala Haris stajaće na udaljenosti od oko četiri metra na pozornici postavljenoj u zgradi Univerziteta u Juti.

Donald Tramp je u ponedeljak okončao bolničko lečenje posle tri dana koliko je proveo u vojnoj bolnici Volter Rid. Za sada je nejasno kada će se fizički uključiti u predsedničku kampanju. Na svom Tviter profile objavio je da planira učešće u predsedničkoj debati 15. oktobra.

Prvu predsedničku debatu u kojoj su učestvovali Tramp i Bajden obeležila su česta prekidanja i međusobne optužbe - dok su predsednički kandidati iznosili stavove o pandemiji koronavirusa, ekonomiji i Vrhovnom sudu.

Majk Pens, koji se tokom radnog veka oprobao i kao radijski voditelj, i Haris, bivša javna tužiteljka, se – kako izveštava agencija Rojters smatraju uglađenijim učesnicima javnog dijaloga.

Inače, Džozef Bajden, bivši potpredsednik SAD i demokratski predsednički kandidat, prema predizbornim anketama vodi u odnosu na Donalda Trampa. Istraživanje koje su sproveli agencija Rojters i Ipsos ukazuje da, četiri nedelje pre novembarskih izbora, Bajden ima prednost od 12 procentnih poena.

Predsednički izbori u Sjdinjenim Državama održavaju se 3. novembra.

XS
SM
MD
LG