Linkovi

Vakcine za koronavirus neće biti pre izbora


Latoratorijska tehničarka radi tokom istraživanja koronavirusa Kovid 19, u u Džonson i Džonsonovoj Džejson Farmasijutikl u Belgiji, 17. juna 2020.
Latoratorijska tehničarka radi tokom istraživanja koronavirusa Kovid 19, u u Džonson i Džonsonovoj Džejson Farmasijutikl u Belgiji, 17. juna 2020.

Predviđanje predsednika Donalda Trampa da će vakcina protiv koronavirusa biti spremna pre izbornog dana 3. novembra, neće biti ispunjeno.

U petak, farmaceutski gigant Fajzer objavio je da neće tražiti hitno odobrenje za puštanje svoje vakcine protiv koronavirusa do kraja novembra.

Dve druge vodeće vakcine su na čekanju. Za četvrtu je malo verovatno da će imati rezultate pre kraja godine.

Tramp je više puta rekao da će vakcina biti dostupna mnogima pre izbora kao deo visoko cenjene operacije njegove administracije, Vorp spid, stvorene da ubrza razvoj vakcine.

Najviši naučnici u vladi i van nje već dugo govore da je vremenski raspored za to nerealan.

Priznajući tu poentu ranije ovog meseca, Tramp je za to okrivio politiku, bez objašnjenja.

"Mislim da bi to trebalo da imamo pre izbora", rekao je Tramp u video snimku na Tviteru ubrzo nakon puštanja iz bolnice nakon lečenja Kovida 19. "Ali iskreno, politika se umeša i to je u redu, oni žele da igraju svoje igre. Biće to odmah nakon izbora".

Bezbednost na prvom mestu

U izjavi od petka, direktor Fajzera Albert Bourla rekao je da bi kompanija mogla da do kraja oktobra zna da li vakciona radi. Ali neće dostići bezbednosnu prelomnu tačku pre kraja novembra.

"Bezbednost je, i ostaće, naš prioritet broj jedan", napisao je Bourla.

Fajzerova vakcina jedna je od nekoliko koje preuzimaju nov pristup imunizaciji. Umesto ubrizgavanja mrtvih ili oslabljenih virusa ili dela bakterija u pacijenta, vakcina sadrži genetske instrukcije za deo koronavirusa. Telo pacijenta preuzima te instrukcije, poznate kao mRNA, i proizvodi fragment virusa. Odbrambeni sistem ndgovara na taj fragment, pripremajući telo za borbu protiv pravog virusa.

Fajzer sarađuje sa nemačkom biotehnološkom firmom BioNTeh, koja je izašla sa genetskim uputstvima koja se ispituju u vakcini. Do sada u kliničkom ispitivanju učestvuje gotovo 40 000 pacijenata.

Pre nego što američka Uprava za hranu i lekove razmotri hitno odobrenje za upotrebu, kompanija treba da nadgleda najmanje polovinu pacijenata dva meseca nakon poslednje doze kako bi se posmatrali neželjeni efekti.

"Procenjujemo da ćemo ovu prekretnicu dostići u trećoj nedelji novembra“, napisao je Bourla.

Još jedan od vodećih proizvođača vakcina koji koristi mRNK tehnologiju, od biotehnološke kompanije Moderna, takođe očekuje rezultate krajem novembra.

Na čekanju

U međuvremenu, druga dva ispitivanja vakcine su pauzirana zbog potencijalnih bezbednosnih problema.

Astra Zeneka je saopštila da je ispitivanja privremeno stavila na čekanje nakon što je barem jedan učesnik ispitivanja izašao "neobjašnjivom bolešću".

Medijski izveštaji opisali su bolest kao poprečni mijelitis, oblik upale kičme koji može prouzrokovati bol, slabost i paralizu udova, kao i probleme sa bešikom i crevima. Ali kompanija nije potvrdila dijagnozu.

Pauze radi provere mogućih bezbednosnih problema nisu neuobičajene u ispitivanjima vakcina, kažu stručnjaci, a pored vakcine postoji nekoliko faktora koji su mogli da izazovu trenutnu bolest.

Testiranje je nastavljeno u Velikoj Britaniji, Brazilu, Indiji i Južnoj Africi. Međutim, u Sjedinjenim Državama ostaje na čekanju.

Još jedna vakcina koja koristi sličan pristup, farmaceutske kompanije Džonson i Džonson, takođe je naišla na bezbednosnu prepreku, mada i njeni problemi možda nisu povezani sa vakcinom.

Kompanija je prijavila "neobjašnjivu bolest" kod jednog od učesnika testiranja prošle nedelje.

"Takođe saznajemo više o bolesti ovog učesnika i važno je da imamo sve činjenice pre nego što delimo dodatne informacije", navodi se u saopštenju kompanije.

Primivši milijarde dolara vladinog novca, kompanije za proizvodnju lekova preduzimaju do sada neviđene korake ka povećanju proizvodnje vakcina pre nego što se postignu rezultati.

Međutim, neće je odmah biti dovoljno za sve. Vladine agencije izrađuju planove ko bi trebalo prvo da se vakciniše.

Zdravstveni radnici, osobe koje hitno reaguju i ranjivija populacija, uključujući starije osobe, verovatno će biti prvi na redu.

Možda će biti sredina sledeće godine pre nego što se većina Amerikanaca vakciniše, rekao je šef Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild Kongresu prošlog meseca.

XS
SM
MD
LG