Linkovi

Visok odziv na ranije glasanje menja izbornu dinamiku


Rano glasanje u Severnoj Karolini, 15. oktobar 2020. (Foto: AP/Gerry Broome)
Rano glasanje u Severnoj Karolini, 15. oktobar 2020. (Foto: AP/Gerry Broome)

Više od 17 miliona Amerikanaca je već glasalo na izborima 2020, što je rekordan odziv glasanja ranije, koji je pokrenuo entuzijazam demokrata i pandemija koja je promenila način glasanja.

Broj predstavlja 12 odsto svih glasova na predsedničkim izborima 2016, iako sedam saveznih država još nije prijavilo koliki je odziv, a glasači imaju još dve nedelje da glasaju.

Činjenica da su Amerikanci požurili da glasaju, za eksperte znači da odziv može biti rekordnih 150 miliona glasača i da bi izlaznost bila viša od bilo kojih izbora od 1908. godine.

"Sumanuto je", kaže Majkl Mekdonald sa Univerziteta Floride, politikolog koji je dugo pratio izbore za svoj sajt ElectProject.org. Njegove analize pokazuju da je do sada skoro 10 puta više ljudi, nego u istom periodu 2016. godine.

"Možemo da budemo sigurni da će biti visok odziv", naveo je Mekdonald.

Za sada, odziv je neravnomeran, demokrate glasaju 2 prema 1 u odnosu na republikance u 42 savezne države, prema računici Asošijeted Presa. Republikanci su mesecima spremni za ovu ranu prednost demokrata, dok su pratili kako se predsednik Amerike Donald Tramp protivi glasanju poštom i iznosi neosnovane strahove o neregularnostima. Ankete, a sada i glasanje, pokazuju da je ta retorika odvratila njegovu stranku od načina glasanja, koji su tradicionalno oni više primenjivali u nedeljama pre izbora.

To demokratama daje taktičku prednost u finišu kampanje. U mnogim državama u kojima se lome koplja, demokrate su prikupile svoje glasače i mogu sada da gledaju kako da privole one koji često ne glasaju.

To ne znači da će demokrate voditi do prebrojavanja glasova. Obe stranke očekuju glasove republikanaca na dan izbora, što u par sati može dramatično da promeni sliku.

"Odziv republikanaca će se podići, pitanje je samo kojom brzinom i kada", kaže Džon Kuvijon, anketar republikanaca koji prati ranije glasanje.

Kuvijon kaže da demokrate ne mogu da se opuste, jer vode na ranijim izborima, ali i da republikanci stavljaju mnogo na kocku. Mnogo faktora, od porasta broja zaraženih koronavirusom do vremenskih prilika, može da utiče na odlazak na biračko mesto na dan izbora.

"Ako ste sve nade položili na jedan dan glasanja, to je zaista veliki rizik", upozorava Kuvijon.

Upravo zato, uprkos Trampovoj retorici, njegova kampanja i stranka ohrabruju svoje pristalice da glasaju poštom ili da izađu ranije na biračka mesta. Kampanja je slala volontere i aktiviste na teren mesecima, bez obzira na pandemiju, uz ubeđenja da ima više registrovanih glasača ove godine, nego demokrate u neopredeljenim državama kao što su Florida i Pensilvanija, što je oštar zaokret od uobičajenog ponašanja.

Ipak to ima limitiran efekat za glasanje poštom. U ključnim neopredeljenim državama republikanci ostaju manje zainteresovani za glasanje poštom.

U Pensilvaniji, više od tri četvrtine od preko 437 hiljada glasova poštom, za sada su demokratski glasovi. Na Floridi, polovina glasova poslatih poštom su demokratski, a manje od trećine republikanski. Čak i u Koloradu, državi u kojoj su svi glasači dobili glasački listič i gde republikanci često vode u prvoj nedelji glasanja, samo 19 odsto glasalih se opredelilo za Republikansku stranku.

"To nas ohrabruje, ali tri nedelje je dosta vremena", kaže demokratski strateg Tom Bonije o ranijem glasanju.

Visok odziv nije sa sobom doneo ni sukobe na biračkom mestu, čega su se aktivisti i organi reda bojali. Ipak, došlo je do velikih grešaka, 100 hiljada poslatih glasačkih listića sa greškom u Njujorku, 50 hiljada u Kolumbusu, u Ohaju, odlaganje slanja lističa u Pensilvaniji jer dostavljač nije mogao da stigne da napravi dovoljno usled jake potražnje. Malo je dokaza da postoje neregularnosti od kojih su se neki plašili.

Bilo je dugih redova i višesatnog čekanja u Džordžiji, Teksasu i Severnoj Karolini kada su se ranije otvorila biračka mesta. Čekalo se jer nije bilo dovoljno resursa.

Republikanci smatraju da su ta tri znaka beznačajna, tvrde da su glasači koji su ranije glasali za demokrate, ljudi koji bi tako ionako glasali. Analiza AP pokazuje da među glasačima koji su već glasali, 8 odsto njih nikada pre nije glasalo, a 13, 8 odsto je izlazilo na pola ili nekoliko izbora na kojima su mogli da glasaju.

XS
SM
MD
LG