Linkovi

Fejsbuk zabranjuje naloge koji propagiraju teoriju zavere Kjuanon


Logo Fejsbuka
Logo Fejsbuka

Kompanija Fejsbuk saopštila je da će zabraniti sve grupe koje predstavljaju Kjuanon, teoriju zavere koja predsednika SAD Donalda Trampa vidi kao tajnog ratnika u borbi protiv navodne trgovine decom, koju vode poznate ličnosti i "duboka država".

Fejsbuk je objavio da će ukloniti sve stranice na toj mreži kao i na Instagramu koji proparigaju Kjuanon, čak i ako ne zagovaraju nasilje. Ali, biće razmatrani drugi faktori za zabranu, poput imena, sadržaja stranice, diskusija koje se na njoj vode.

Samo pominjanje Kjuanona, ipak, neće značiti zabranu nekog naloga ili stranice.

Pre manje od dva meseca, Fejsbuk je saopštio da će zaustaviti promivisanje Kjuanona samo na onim stranicama koje propagiraju nasilje, ali su kriterijumi sada pooštreni. Nova politika počela je da se primenjuje već u utorak, ali su u kompaniji rekli da će biti potrebno vreme da zaživi.

Teorija zavere Kjuanon je fenomen koji se, između ostalog, širio i po Fejsbuk grupama, na Tviteru i Jutjubu, a u poslednje vreme je aktuelna bila tvrdnja da je koronavirus prevara.

Kjuanon su podržali i neki republikanci u svojim kandidaturama za Kongres.

Iako su Fejsbuk i druge društvene mreže počele da primenjuju restrikicije za Kjuanon, stručnjaci kažu da je prekasno. Mreža Redit počela je sa zabranom Kjuanona još 2018. i sada je prisustvo te grupe na toj platformi manje vidljivo.

U Tviteru nisu odgovorili na zahtev za komentar o ovoj temi.

XS
SM
MD
LG