Linkovi

Sud potvrdio odluku guvernera Teksasa da smanji broj mesta za predaju glasačkih listića


Predsednik Tramp tvrdi, bez dokaza, da je glasanje poštom podložno manipulacijama
Predsednik Tramp tvrdi, bez dokaza, da je glasanje poštom podložno manipulacijama

Birači u Teksasu ponovo se suočavaju sa ograničenjima koje je postavio republikanski guverner te države Greg Abot - da oni koji glasaju poštom mogu da ubace svoj listić samo na jednom mestu u okrugu, umesto na više lokacija. Drugostepeni sud podržao je takvu odluku guvernera, a sada federalni apelacioni sud razmatra da li je Abotova odluka kršenje biračkih prava.

Prošle subote, okružni sudija Robert Pitmen stavio je zabranu na sprovođenje odluke guvernera, ali je drugostepeni sud ponovo vratio na snagu.

"Ograničavanjem broja mesta za predaju listića na jednu lokaciju po okrugu, stariji i bolesni stanovnici moraće da putuju dalje i dolaze na mesta na kojima je gužva, zbog kojeg su u većem riziku od zaražavanja koronavirusom, da bi ostvarili svoje biračko pravo", napisao je Pitmen u obrazloženju svoje odluke.

Guverner Teksasa tvrdi da je ograničavanje broja mesta na kojima se mogu ubaciti glasački listići namenjeno tome da se spreči izborna prevara. Tu odluku doneo je tek pošto su na brojnim lokacijama postavljeni sandučići i ljudi su već počeli da ubacuju svoje glasačke listiće.

Borci za pravo glasa kažu da je Abotova odluka usmerena ka tome da ljude onemogući da glasaju.

U SAD postoji tradicija glasanja poštom već decenijama, a ove godine se očekuje da rekordan broj glasova pristigne na taj način zbog pandemije.

Šta znači glasati poštom?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Predsednik Donald Tramp je mnogo puta, bez dokaza, tvrdio da je glasanje poštom podložno manipulacijama i da tako može da dođe do izborne krađe, zbog čega nije želeo da se obaveže na mirnu tranziciju vlasti ukoliko izgubi na izborima.

XS
SM
MD
LG