Linkovi

Predsednička debata zakazana za četvrtak ima nova pravila


Predsednik Donald Tramp, levo, i predsednički kandidat demokrata i bivši potpredsednik Džo Bajden, desno, govore tokom prve predsedničke debate sa moderatorom Krisom Volisom sa Foks njuza, 29. septembra 2020.
Predsednik Donald Tramp, levo, i predsednički kandidat demokrata i bivši potpredsednik Džo Bajden, desno, govore tokom prve predsedničke debate sa moderatorom Krisom Volisom sa Foks njuza, 29. septembra 2020.

Druga i poslednja debata pred američke predsedničke izbore čini se da će se odigrati sa novim pravilima koja treba da spreče kandidate da se nadvikuju.

Predsednik Donald Trump izrazio je nezadovoljstvo ukupnom postavkom, rekavši novinarima u ponedeljak da će, iako misli da je "to vrlo nepravedno", biti deo događaja u četvrtak u Nešvilu u državi Tenesi.

"Učestvovaću, ali vrlo je nepravedno što su promenili teme i veoma je nepravedno što opet imamo voditelja koji je potpuno pristrasan", rekao je Tramp.

Kristen Velker, uvaženi izveštač NBC-a iz Bele kuće, moderiraće raspravom i odabrao je da pita Trampa i njegovog demokratskog izazivača Džoa Bajdena o borbi protiv Kovida 19, američkim porodicama, rasnom pitanju u Americi, klimatskim promenama, nacionalnoj bezbednosti i vođstvu.

Trampova kampanja je ranije u ponedeljak saopštila da bi debata trebalo da bude više usredsređena na međunarodna pitanja.

Bajdenova kampanja je saopštila da Tramp pokušava da izbegne raspravu o tome kako se njegova administracija nosila sa pandemijom koronavirusa i da su se obe strane dogovorile puste moderatore da odaberu teme za debate.

"Kao i obično, predsednika više brinu pravila rasprave, nego da se naciji u krizi pruža pomoć koja joj je potrebna", rekao je Bajdenov portparol TJ Daklo.

Format debate u četvrtak biće segmenti od 15 minuta za različite teme, tokom kojih će svaki kandidat imati dva minuta za govor, nakon čega će uslediti otvorena diskusija.

U prvoj predsedničkoj debati krajem septembra, Tramp je više puta prekinuo Bajdena, koji je u jednom trenutku odgovorio: "Hoćeš li ućutati, čoveče?"

Komisija se obavezala da će sprovesti promene kako bi se olakšala sadržajna rasprava, a u ponedeljak je najavila da će tokom dvominutnog ekskluzivnog perioda samo jednom kandidatu biti uključen mikrofon.

"Obe kampanje ove nedelje potvrdile su svoj pristanak na dvominutno, neprekidano pravilo", navodi se u saopštenju. "Komisija danas najavljuje da će, radi sprovođenja ovog dogovorenog pravila, kandidat koji će jedini imati uključen mikrofon tokom ovih dvominutnih period biti kandidat koji ima reč po pravilima".

Komisija je saopštila da nijedna kampanja možda nije u potpunosti zadovoljna pravilima, ali da veruje da akcije "postižu pravi balans i da su u interesu američkog naroda".

Predsednički kandidati prvi put su raspravljali krajem septembra, a trebalo bi da imaju još jedan duel početkom ovog meseca. Ali Tramp je bio pozitivan na Kovid 19 i kada je nestranačka Komisija za predsedničke rasprave odlučila da kandidati učestvuju daljinski, predsednik se povukao.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG