Linkovi

Bela kuća: Tramp negativan na Kovid 19


Donald Tramp tokom skupa "Miran protest za zakon i red” na terasi Bele kuće, 10. oktobar 2020 - arhivska fotografija (REUTERS/Tom Brenner)
Donald Tramp tokom skupa "Miran protest za zakon i red” na terasi Bele kuće, 10. oktobar 2020 - arhivska fotografija (REUTERS/Tom Brenner)

Američki predsednik Donald Tramp negativan je na Kovid 19 i nije zarazan za druge osobe, saopštio je Šon Konli, lekar američkog predsednika, deset dana pošto je objavljeno da su Tramp i prva dama Melanija Tramp oboleli od koronavirusa.

U memorandumu koji je Bela kuća objavila nekoliko časova sati uoči početka skupa u gradu Sanfordu u američkoj državi Florida, kojim američki predsednik nastavlja kampanju uoči predsedničkih izbora, Konli je saopštio da je negativan rezultat pokazao test Laboratorija Abot (Abbott Laboratories).

Šon Konli je ukazao da negativan test i drugi klinički i laboratorijski podaci pokazuju, kako se izrazio, nepostojanje vidljivih kopija virusa.

Lekar američkog predsednika rekao je i da je medicinski tim, na osnovu smernica američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdio da predsednik nije zarazan za druge osobe.

Predsednik Sjedinejnih država u petak 2. oktobra obelodanio je da su on i prva dama Melanija Tramp pozitivni na koronavirus. Tramp je tog dana tokom večeri prebačen na bolničko lečenje u vojnu bolnicu Volter Rid u predgrađu Vašingtona – dok je prva dama tretman nastavila kod kuće. Epilog njenog lečenja za sada je nepoznat javnosti.

Predsednik Tramp je bolničko lečenje okončao prošlog ponedeljka kada se vratio u Belu kuću – a u subotu se prvi put pojavio u javnosti na skupu u Beloj kući organizovan u znak podrške policajcima i drugim službenicima čiji je delokrug rada sprovođenje reda i zakona.

Nakon okupljanja saopšteno je da predsednik Donald zadovoljava kriterijume Centara za kontrolu bolesti za bezbedno napuštanje izolacije i da, kako je ukazano, prema poznatim standardima ne predstavlja rizik kao prenosilac.

Predsednik Donald Tramp odbio je učešće u virtuelnoj debati sa protivkandidatom Džozefom Bajdenom planiranoj za 15. oktobar koja je organizatorska komisija u međuvremenu otkazala.

Kovid 19 sprečio je američkog predsednika da u finišu predizborne kampanje učestvuje na mitinzima i večerama za prikupljanje novca za kampanju. Njegov povratak na mitinge bi trebalo da uveri glasače da je dovoljno zdrav da može da vodi kampanju i obavlja svoj posao predsednika.

XS
SM
MD
LG