Linkovi

Zaoštrava se borba Trampa i Bajdena u državama čiji glasovi mogu da odluče izbore


Tramp i Bajden tokom prve debate u Klivlendu
Tramp i Bajden tokom prve debate u Klivlendu

Tri nedelje ostalo je do američkih predsedničkih izbora, a glasovi u nekoliko država mogu da odluče hoće li demokrata Džo Bajden uskratiti aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu priliku za drugi mandat. Kampanje obojice kandidata fokusirane su na Floridu, Ohajo i Pensilvaniju.

"Korupmirani političari su očajni da ponovo dođu na vlast. Mi im stojimo na putu", poručio je predsednik na mitingu u Senfordu, Floridi.

Tramp je optužio Bajdena da ga finansiraju "radikalni globalisti" i da Demokratsku stranku kontrolišu "socijalisti, marksisti i levi ekstremisti".

Trampov miting na Floridi bio je prvi otkako je predsednik objavio da je zaražen koronavirusom. Bela kuća je uoči mitinga objavila da predsednik više nije zaražen.

"Svi će dobiti isto", kazao je Tramp o svom lečenju od kovida, koje je uključivalo i veoma skup eksperimentalni koktel antitela, kao i intravenozne lekove koji su sada odobreni samo za hitne slučajeve.

"Osećam se toliko snažno", poručio je predsednik sa bine na Floridi.

Miting je održan na aerordomu, na otvorenom prostoru, a samo je nekolicina ljudi od nekoliko hiljada koji su prisustvovali, nosila maske.

Publika na mitingu predsednika na Floridi
Publika na mitingu predsednika na Floridi

Potpredsednik Majk Pens je miting održao u Ohaju. Njegov govor u fabrici u Kolumbusu prekidali su demonstranti koje je organizovala grupa povezana sa senatorom Bernijem Sandersom.

Ohajo je posetio i demokratski predsednički kandidat Džo Bajden.

"Amerikancima je skinut povez sa očiju. Videli su kombinaciju pandemije, ekonomske krize, rasne nejednakosti, svega što se dešava na međunarodnom planu. I spremni su da delaju i znaju kako to da promene", rekao je Bajden u obraćanju radnicima fabrike automobila.

Demokratski kandidat je kasnije govorio u Sinsinatiju. Kritikovao je Trampa zbog 215 hiljada Amerikanaca koji su umrli od kovida i još "200 hiljada koji bi mogli da stradaju do kraja januara, samo zato što je predsednik zabrinut isključivo za berze i odbija da veruje nauci".

U utorak, Bajden će održati miting na Floridi, a Tramp u Pensilvaniji.

Prema podacima sa sajta Real Clear Politics, koji pravi presek svih istraživanja, Bajden je u prednosti 7 odsto u Pensilvaniji, ali je ta prednost na Floridi mnogo manja - 3,7 odsto u odnosu na predsednika.

"Osvojićemo više nego pre četiri godine", rekao je Tramp i osporio rezultate istraživanja o Floridi.

Dvojica kandidata su maltene izjednačena u Ohaju, državi koju je Tramp osvojio 2016. sa 8 odsto više u odnosu na Hilari Klinton. Tada je Tramp dobio i Floridu i Pensilvaniju.

Florida i Ohajo su ključne za Trampov reizbor, a Pensilvanija je važna za Bajdena, kaže Speser Kimbal, direktor odeljenja za istraživanje javnog mnjenja na koledžu "Emerson".

"Nijedan republikanac nije pobedio bez da dobije Ohajo, a kako sada stvari stoje u Mičigenu, Bajden bi mogao da pobedi samo zahvaljujući Floridi. Ako Pensilvanija ostane na strani Trampa, to će biti loše za Bajdena jer je to država u kojoj je rođen, a takođe ukazuje na loš rezultat na Srednjem Zapadu", kaže Kimbal.

Pobednik na izborima mora da dobije 270 elektorskih glasova. Florida, Pensilvanija i Ohajo ukupno donose 67.

Najviše elektroskih glasova donosi Kalifornija, 55, a prema istaživanjima Bajden vodi u toj državi.

Teksas donosi 38 elektorskih glasova, a većina anačitičara očekuje da u toj državi pobedi Tramp, iako neke ankete pokazuju trenutnu prednost Bajdena.

XS
SM
MD
LG