Linkovi

Savetnik nagovestio da će Tramp manje prekidati Bajdena u debati


Donald Tramp i Džo Bajden u prvoj debati (Foto: Rojters/Brian Snyder)
Donald Tramp i Džo Bajden u prvoj debati (Foto: Rojters/Brian Snyder)

Glavni savetnik republikanskog predsednika Amerike Donalda Trampa nagovestio je da bi predsednik mogao da manje prekida demokratskog protivkandidata, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena u poslednjoj debati u četvrtak, nego što je to bilo u prvom sučeljavanju prošlog meseca.

"Kada govorimo o stilu i o pristupu, mislim da će predsednik Tramp dati Džou Bajdenu više prostora da sam objasni neka od tih pitanja", rekao je Trampov saradnik Džejson Miler u emisiji “Fox News Sunday.”

Tramp i Bajden su često prekidali jedan drugoga u debati 29. septembra, Tramp više nego Bajden u onome što su američki politički analitičari proglasili najgorom debatom ikad. Kris Valas, voditelj Foksa, koji je moderirao debatu prošlog meseca, naveo je da je Tramp prekinuo njega ili Bajdena 145 puta tokom 90 minuta debate.

Miler je izjavio da Tramp želi da Bajden objasni nepotvrđen izveštaj u Njujork Postu, da je Bajdenov sin, Hanter Bajden profitirao od poslova u Ukrajini kroz konekcije njegovog oca u vođenju američke politike u Ukrajijni dok je bio potpredsednik SAD, dok je predsednik bio Barak Obama od 2009 do 2017. godine.

Tramp je ovih dana u kampanji opisivao Bajdene kao "porodicu organizovanog kriminala", napadima na Hantera Bajdena za njegove poslove u Ukrajini, kao i profitabilnu poziciju koju je imao u upravnom odboru ukrajinske kompanije za prirodni gas i u Kini, dok je njegov otac bio drugi u lancu komande, iza Obame.

Upitan o poslovima svog sina, Džo Bajden je rekao da je to "još jedna prljava kampanja", ali nije direktno odovorio o finansijskim poslovima Handera Bajdena.

Miler je rekao da bi Tramp voleo da Bajden odgovori da li planira da podrži liberalne demokrate u nameri da dodaju više liberalnih sudija u devetočlani Vrhovni sud SAD, ako republikanski senatori, kako se očekuje, potvrde Trampovu nominaciju konzervativne sudije Ejmi Koni Beret za mesto u sudu pre kraja oktobra, malo pre novembarskih izbora.

Bajden je ranije bio protiv "širenja suda", dodavanjem novih članova u sud, ukome je isti broj sudija od 1869. godine. Tokom kampanje, Bajden je odbijao da se izjasni kakav mu je stav, iako je prošle nedelje najavio da će to saopštiti pre izbora.

"Mislim da će predsednik hteti da čuje odgovore Džoa Bajdena na neka od ovih pitanja i sigurno će mu ostaviti vremena da se izjasni o povećanju broja sudija. I mislim da će da dobiti to u četvrtak", naveo je Miler.

Tokom Trampovih čestih prekidanja u prvoj debati, Bajden se u jednom momentu okrenuo ka njemu i rekao "Ućuti, čoveče!"

Dan kasnije nezavisna Komisija za predsedničke debate je najavila da će uvesti promene za buduće susrete Trampa i Bajdena da bi se "održao red" i struktura u debati, ali nije objavila nikakve promene.

XS
SM
MD
LG