Linkovi

Rekordan rani odziv: Redovi na biračkim mestima u Teksasu i Džordžiji


Redovi ispred košarkaške arene u Atlanti u kojoj je biračima omogućeno da ranije glasaju na izborima (Foto: Reuters/Chris Aluka Berry)
Redovi ispred košarkaške arene u Atlanti u kojoj je biračima omogućeno da ranije glasaju na izborima (Foto: Reuters/Chris Aluka Berry)

Stanovnici Teksasa u utorak su se pridružili milionima Amerikanaca koji glasaju ranije u rekordnom obimu, uoči izbora 3. novembra.

Prema snimcima sa društvenih mreža, dugi redovi mogli su se videti ispred biračkih mesta u velikim gradovima kao što su Hjuston i Dalas, prenosi Rojters.

"Živim ovde 13 godina i nikada nisam čekala u redu da glasam", napisala je jedna korisnica Tvitera i postavila snimak birača kako čekaju u redu, sat i po pre otvaranja birališta u gradu Perlend, blizu Hjustona.

U Džordžiji, gde je rano glasanje počelo u ponedeljak, pojedini građani su čekali pet sati ili duže da glasaju. U toj državi se osim za predsednika SAD, birači izjašnjavaju i o kandidatima za dva mesta u Senatu.

Na pojedinim lokacijama je bilo kašenjenja zbog problema sa glasačkim mašinama, navele su grupe za biračka prava. Slični problemi doveli su i do velikih kašnjenja tokom primarnih izbora u junu.

Tri nedelje uoči izbora, Amerikanci su lično ili poštom već ubacili više od 10 miliona glasačkih listića širom zemlje, pokazuju podaci koje je prikupio Američki izborni projekat.

Birači u većini američkih država i u prestonici Vašingtonu imaju mogućnost da ranije glasaju na biračkim mestima. U mnogim državama su, zbog pandemije koronavirusa, prošireni i kriteriijumi za glasanje poštom.

Oštra borba za Belu kuću i kontrolu nad Kongresom podstakla je mnoge Amerikance da ranije glasaju i tako izbegnu gužve na dan izbora. U istom periodu 2016. godine, oko 1,4 miliona Amerikanaca glasalo je ranije.

Glasanje u košarkaškoj areni u Atlanti, 12. oktobar 2020.
Glasanje u košarkaškoj areni u Atlanti, 12. oktobar 2020.

Podršku većine birača u Teksasu i Džordžiji obično imaju republikanski kandidati, ali je ove godine izborna trka između predsednika Donalda Trampa i demokratskog kandidata Džoa Bajdena u tim državama tešnja.

Tramp je 2016. godine pobedio u Džordžiji sa 6 odsto razlike, a u Teksasu sa 9 odsto. Međutim, prema anketama, Bajden i Tramp su ove godine gotovo izjednačeni u Džordžiji, dok predsednik ima manju prednost u Teksasu.

XS
SM
MD
LG