Linkovi

Umesto debate, Tramp i Bajden odvojeno sa biračima


Donald Tramp i Džozef Bajden, kandidati na novembarskim predsedničkim izborima (Foto: AP)
Donald Tramp i Džozef Bajden, kandidati na novembarskim predsedničkim izborima (Foto: AP)

Kada je prethodno planirana predsednička kampanja u četvrtak otkazana, republikanski predsednik Donald Tramp i njegov demokratski protivkandidat, bivši potpredsednik Džo Bajden, preorijentisali su se na događaje na kojima će odgovarati na pitanja glasača.

En-Bi-Si (NBC) će emitovati događaj na kome je Tramp u Majamiju, na Floridi, a Ej-Bi-SI (ABC) onaj na kome je Bajden u Filadelfiji u Pensilvaniji.

Florida i Pensilvanija su ključne države za obojicu kandidata na novembarskim izborima. Broj glasača koji se javlja u oba događaja mogao bi da bude nezvanični pokazatelj koji kandidat ima prednost, manje od tri nedelje do izbora.

Prebacivanje sa jednog na drugi događaj, takođe može da pomogne neopredeljenim glasačima da vide kako kandidati odgovaraju na mnoga ista pitanja.

Skoro 12 miliona Amerikanaca je već glasalo na prevremenim izborima u većini američkih saveznih država. Mnogi su glasali ranije jer su jako zainteresovani za kampanju, dok su drugi samo želeli da izbegnu duge redove na dan izbora i direktan kontakt sa drugim glasačima zbog pandemije koronavirusa, koja se ne smiruje u Sjedinjenim Državama.

Dva događaja u četvrtak ne mogu da zamene ono što je trebalo da bude drugi susret kandidata posle oštre debate krajem septembra, za koju neki analitičari kažu da je bila najgora u američkoj političkoj istoriji. Obojica kandidata su stalno prekidala jedan drugog u sat i po debate, Tramp više nego Bajden.

Bajden mesecima ima čvrstu prednost nad Trampom u anketama u celoj naciji, što predsedniku ostavlja mogućnost da bude treći američki vođa u poslednje četiri decenije koji nije ponovo izabran posle jednog mandata u Beloj kući.

Tokom letnjih meseci, Bajden je vodio 6 ili 7 procentnih poena u nekoliko sakupljenih istraživanja, skoro polovina urađenih u ključnim saveznim državama.

Sada, posle Trampovog nastupa u prvoj debati i nakon što mu je otkriven Kovid 19, ankete pokazuju da Bajden vodi više od 10 poena. Njegova prednost u ključnim državama se približava onoj na nacionalnom nivou.

Jedan od istraživača, sajt FiveThirtyEight.com, sada ima 40 hiljada kompjuterskih simulacija, koje pokazuju da Bajden pobeđuje Trampa 87 u 100 puta, što je veliko povećanje u nekoliko meseci.

Dvojica kandidata je trebalo da se suoče u četvrtak, ali je Tramp otkazao nakon što je nezavisna Komisija za predsedničke debate objavila da bi mogla biti održana virtuelno. Komisija je tako odlučila dok je Trampovo zdravlje bilo upitno, nakon što je testiran pozitivno na koronavirus.

Malo nakon toga, Bajden je zakazao događaj na Ej-Bi-Si televiziji, te je debata zvanično otkazana. Dvojica kandidata i dalje bu trebalo da se pojave 22. oktobra na debati, 12 dana pre izbora.

En-Bi-Si je objavio da su pristali da budu domaćini Trampu, nakon što su dobili nezavisan dokaz da predsednik nije pretnja po zdravlje glasača koji će učestvovati, po ekipu televizije i moderatorke, voditeljke emisije "Today", Savane Gatri.

Za razliku od Trampovih političkih mitinga, gde malo njegovih pristalica nosi maske da spreči širenje virusa, svi u publici u Majamiju sedeće napolju u muzeju i moraće da nose maske. Gatri i Tramp biće udaljeni najmanje 4 metra.

Dvojica kandidata su ove nedelje putovala u države koje mogu da prelome izbore, gde pobednici u državama određuju ko je pobedio, a ne glasači na izborima. Države sa najviše stanovnika imaju veliku važnost za Elektorski koledž, koji je Tramp osvojio u 2016, iako je izgubio glasove birača od demokrate Hilari Klinton.

Tramp je održao miting u utorak u Pensilvaniji, a u sredu se uputio ka državi na srednjem zapadu, Ajovi. Bajden je u utorak bio na Floridi i održava virtuelno prikupljanje sredstava u sredu

XS
SM
MD
LG