Linkovi

Trinaest muškaraca optuženo za planiranje otmice guvernerke Mičigena


Demokratska guvernerka MIčigena Grečen Vitmer navodno je trebalo da bude oteta iz svog letnjikovca
Demokratska guvernerka MIčigena Grečen Vitmer navodno je trebalo da bude oteta iz svog letnjikovca

Trinaestorica muškaraca, od kojih su sedmorica povezana sa militantnom antivladinom grupom Wolverine Watchmen, uhapšeni su pod optužbom da su planiralli otmicu demokratske guvernerke Mičigena Grečen Vitmer, napad na državne organe i da su pretili policiji.

Tužioci su saopštili da je grupa muškaraca planirala da okupi više od 200 pristalica i upadne u zgradu državnog parlamenta u Lensingu, a da guvernerku otme u njenom letnjikovcu.

Guvernerka Vitmer se često sukobljavala sa predsednikom Donaldom Trampom oko restrikcija zbog pandemije koje je uvodila u svojoj državi.

Vitmer je optužila Trampa da je podstakao politički ekstremizam, a posebno je naglasila to što tokom debate sa Džoom Bajdenom nije eksplicitno osudio rasiste.

"Kada se lideri sastaju sa domaćim teroristima, ohrabruju i legitimizuju njihovo delovanje, oni su saučesnici", rekla je Vitmer.

Tramp je Vitmer odgovorio na Tviteru konstatacijom da "katastrofalno radi svoj posao" i da nije zahvalna administraciji.

"Moj Sekretarijat za pravosuđe i federalna policija su otkrili da se planira otmica guvernerke Mičigena. Umesto da kaže hvala, ona me naziva rasistom", napisao je Tramp.

Džo Bajden je u saopštenju optužio Trampa da je "dao vetar u leđa rasistima i mržnji u Americi".

Interne beleške američkih bezbednosnih službi su u poslednjim mesecima pokazale su da ekstremisti mogu biti pretnja političarima koji se kandiduju na predstojećim predsedničkim i kongresnim izborima.

Direktor FBI Kristofer Vrej je u septembru upozorio da njegova agencija sprovodi istrage o domaćim ekstremistima, rasistima i antifašistima. FBI je početkom 2020. počeo da prati grupe koje žele da svrgnu vlade u određenim saveznim državama.

Šestorica uhapšenih - Adam Foks, Beri Kroft, Taj Garbin, Kejleb Frenks, Danijel Hars i Brendon Kaserta - mogu da dobiju i kaznu doživotnog zatvora ako se dokaže da su hteli da kidnapuju guvernerku.

Foks i Kroft su razmatrali postavljanje bombi, a Foks je za to razmatrao lokacije ispod mosta na autoputu u Mičigenu", rekao je tužilac Enrdju Bridž.

Foks je takođe ukazao da želi da kidnapuje guvernerku i da će je stavi pred sud zbog "izdaje".

Sedmorica preostalih muškaraca, koji su članovi ekstremističke grupe Wolverine Watchmen optužena su za kršenje državnih zakona protiv teritorima i kovanja zavere za kidnapovanje guvernerke.

Ta grupa je aktivna na Fejsbuku od novembra 2019. i propagira obuku za rukovanje vatrenim oružjem i pripremu za nasilno svrgavanje vlasti ("boogaloo").

XS
SM
MD
LG