Linkovi

Republikanci u Senatu pripremaju se za predizborni sprint imenovanja sudije Vrhovnog suda


Zdanje Vrhovnog suda SAD, u Vašingtonu, 7. oktobra 2020.
Zdanje Vrhovnog suda SAD, u Vašingtonu, 7. oktobra 2020.

Republikanci u Senatu SAD započinju u ponedeljak predizborni sprint kako bi potvrdili postavljenje Ejmi Koni Beret u Vrhivni sud SAD, usred zabrinutosti da bi infekcija koronavirusa u njihovim redovima mogla da ugrozi finalno glasanje o njenoj nominaciji.

Lider većine u Senatu, Mič Mekonel, ima uzak prostor za grešku kako bi obezbedio potvrđivanje sudije koju je nominovao predsednik Donald Tramp pre izbornog dana, 3. novembra.

Dve republikanke u Senatu - senatorke Suzan Kolins i Lisa Murkovski - rekle su da neće glasati za kandidatkinju za Vrhovni sud u trenutku kada su izbori tako blizu. Za Mekonela, to znači da drugi republikanci, njih 51, moraju ostati zdravi dovoljno da bi glasali i potvrdili nominaciju Beretove pre izbornog dana.

Dvojica republikanskih senatora pozitivna na Kovid 19 u Odboru Senata za pravosuđe - Majk Li i Tom Tilis - rekli su da seć e vratiti na posao u Vašingtoni pre nego što završe 14-odnevni karantin zbog zaraze koronavirusom.

Republikanski senator Ron Džonson, koji je takođe prošle nedelje bio pozitivan na virus, obećao je da će se vratiti da glasa u Senatu o Baretovoj, ako je potrebno u "odelu za hodanje po Mesecu".

Demokrate u Kongresu oštro su kritikovale ubrzani proces potvrde, napominjući da će, kada Komitet Senata za pravosuđe započne saslušanja sledećeg ponedeljka, preostati samo 23 dana do dana izbora i da, širom Sjedinjenih Država, mnogi glasači već učestvuju u prevremenom glasanju.

"Mi smo bukvalno u izborima. Glasalo je preko četiri miliona ljudi. Ljudi su trenutno u procesu glasanja", rekla je kandidatkinja za potpredsednicu ispred Demokratske stranke senatorka Kamala Harris tokom svoje debate sa potpredsednikom Majkom Penceom kasno u sredu.

Haris je takođe članica senatskog pravosudnog odbora.

"Neka američki narod popuni to mesto u Beloj kući, a onda ćemo popuniti to mesto u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država", rekla je Haris.

Beret, ukoliko bude potvrđena u Senatu, popuniće mesto upražnjeno smrću sudije Rut Bader Ginsberg prošlog meseca.

Ako se raspored predsedavajućeg senatskog Odbora za pravosuđe, Lindzija Grejma bude odvijao prema planu, odbor bi mogao da odobri nominaciju Beretove do 22. oktobra, postavljajući mogućnost glasanja u punom sastavu već u nedelju 26. oktobra.

Mekonel je prošle nedelje najavio promenu rasporeda rada Senata kako bi se suzbile infekcije koronavirusom na Kapitol hilu, ali je rekao da će saslušanja za potvrdu slediti format koji kombinuje lično prisustvo i video konferencije.

"U svim našim odborima imali smo 150 'hibridnih' saslušanja od početka pandemije. Senat je ovaj format koristio ne manje od 150 puta. Nastavili smo da obavljamo svoje ustavne dužnosti, istovremeno štiteći zdravlje i sigurnost tokom pandemije", rekao je Mekonel ove nedelje.

Fokus na veri

Uprkos svojim primedbama na ubrzani proces nominacije, neki senatski pravosudni demokrati održali su telefonske razgovore sa Baretovom.

"Tokom ovih poziva, sudija je naglasila važnost sudske nezavisnosti i govorila o svojoj pravosudnoj filozofiji i porodici", izjavila je portparolka Bele kuće Džud Dir.

Ali nakon tih rasprava, demokratski senator i član Odbora za pravosuđe, Kris Kuns, rekao je za MSNBC: "Sve sam više uveren da je ona čak i konzervativnija od sudije (Antonija) Skalija za koga je radila u Vrhovnom sudu i da je pokazala spremnost da preokrene davno utvrđeni presedan".

Očekuje se da će Beretova pobožnost i katolička vera biti i tačka spora tokom saslušanja sledeće nedelje.

Tokom saslušanja Beretove senatskom Odboru za pravosuđe 2017. godine, tokom potvrde imenovanja za poziciju saveznog sudije, ugledna senatorka Dijan Fajnštajn je rekla: "Dogma glasno živi u vama".

Republikanci u Kongresu insistirali su na tome da će Beret odvojiti svoje lične stavove od svojih sudskih mišljenja i optužili demokrate za kršenje suštinske američke vrednosti verske slobode.

"Svaki sudija Vrhovnog suda u istoriji posedovao je lične stavove. Sudije imaju posao koji rade i zaklinju se da će ga raditi nepristrano. Definicija je diskriminacije tvrditi da baš vera sudiju Beret čini jedinstveno nekvalifikovanom za ovo imenovanje", rekao je Mekonel u sredu.

XS
SM
MD
LG