Linkovi

Tramp kaže da više nema Kovid 19 dok planira nastavak kampanje


Predsednik SAD Donald Trampa govori sa balkona Bele kuće ( Foto: Rojters/Tom Brenner)
Predsednik SAD Donald Trampa govori sa balkona Bele kuće ( Foto: Rojters/Tom Brenner)

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u nedelju u intervjuu kablovskoj mreži Foks njuz da su njegovi lekari utvrdili da više nema Kovid 19 i da ne postoji opasnost da prenese virus, dok se priprema da u ponedeljak nastavi kampanju na terenu i ponovo drži velike mitinge uoči novembarskih izbora.

"Prošao sam najveći test sa najvišim standardima, i u sjajnom sam stanju", rekao je Tramp.

Takođe je naglasio da više nije na lekovima za koronavirus.

"Pobedio sam ovaj ludi, užasni kineski virus", rekao je Tramp i dodao da "izgleda da je imun".

Tvrdnje da je imun i da ne može da prenese virus drugima ponovio je i na Tviteru.

Tviter je međutim stavio oznaku na Trampov tvit, navodeći da krši pravila te društvene mreže u pogledu širenja obmanjujućih informacija povezanih sa Kovidom 19.

Naučni dokazi o tome koliko dugo ljudi, koji su se oporavili od Kovida 19, imaju antitela i zaštićeni su od druge infekcije su nejasni, prenosi Rojters.

Trampov lekar Šon Konli prethodno je saopštio da je predsednik u subotu testiran na kovid 19 i da više nema opasnosti da drugima prenese virus.

"Deset dana od pojave simptoma, i pošto 24 sata nema temperaturu i simptomi generalno nestaju, napredni test je ukazao da više nema dokaza o aktivnom repliciranju virusa", piše u saopštenju doktora Konlija.

Ipak, Bela kuća nije odgovorila na pitanje da li izjava Trampovog lekara znači da je predsednik testiran negativno na koronavirus, od kojeg je u Americi umrlo više od 213 hiljada, a obolelo skoro 7,7 miliona ljudi.

Izveštaj Trampovog lekara objavljen je nekoliko sati pošto je predsednik u Beloj kući održao predizborni miting na kojem se posetiocima obratio sa terase, i skinuo masku čim je počeo da govori.

Tramp je poručio da se oseća sjajno.

Članovi njegove administracije, međutim, su zajedno sa njim kritikovani zbog toga kako su upravljali pandemijom, jer nisu nosili maske i nisu držali fizičku distancu. Najmanje 11 bliskih saradnika predsednika SAD su pozitivni na koronavirus.

Tramp je 2. oktobra objavio da su on i njegova supruga Melanija pozitivni na koronavirus, a hospitalizovan je kasnije tog dana.

U bolnici Volter Rid u Merilendu proveo je tri dana.

Pred bolnicom tokom predsednikovog lečenja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Iako je njegov lekar rekao da predsednik može da nastavi sa pojavljivanjima u javnosti jer nema rizika da nekome prenese virus, drugi stručnjaci kažu da se sa tim malo požurilo.

Doktorka Sendi Nelson, infektološkinja iz Opšte bolnice u Masačusetsu, kaže za Rojters da uputstva govore da oni sa blažom kliničkom slikom kovida mogu da obnove kontakte deset dana posle pojave simptoma i pošto 24 sata nemaju temperaturu, ali bez da piju lekove za to.

Ali za ljude koji su bili hospitalizovani i primali kiseonik, poput Trampa, uputstva govore da treba da budu u izolaciji od 10 do 20 dana.

"On ispunjava uslove određenih vremenskih okvira, ali ti okviri ne važe za ljude koji su bili u bolnici", rekla je Nelson za Rojters.

Tramp se prvi put pojavio uživo u javnosti u subotu, a od kada je otpušten iz bolnice, davao je nekoliko telefonskih intervjua i uključivao se u TV i radio emisije.

XS
SM
MD
LG