Linkovi

Tramp prvi put u javnosti od izlaska iz bolnice: Pandemija će nestati


Donald Tramp: Osećam se sjajno
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Donald Tramp obraća se javnosti sa terase Bele kuće (Foto: REUTERS/Tom Brenner)

Osećam se sjajno”, poručio je američki predsednik Donald Tramp koji se prvi put pojavio u javnosti nakon bolničkog lečenja od koronavirusa u vojnoj bolnici Volter Rid u vašingtonskom predgrađu Betezdi.

Tramp, koji je pred pristalice izašao noseći masku - uklonivši je sa lica tokom govora, obratio se sa terase Bele kuće tokom događaja organizovanog pod nazivom “Miran protest za zakon i red” kome je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi koji su stajali na travnjaku ispod terase.

Tokom šesnaestominutnog govora na skupu koji je organizovan kao vid podrške policajcima i drugim službenicima čiji je delokrug rada sprovođenje reda i zakona, predsednik Tramp rekao je, između ostalog, da će vakcina protiv Kovida 19 biti veoma brzo razvijena.

"Nestaće i već nestaje", rekao je američki predsednik, aludirajući na koronavirus koji je u zdravstvenom i ekonomskom smislu paralisao Sjedinjene Države i čitav svet.

Tramp, koji se u kampanji oslanjao na teme povezane sa uspostavljanjem reda i mira tokom perioda obeleženog povremenim nasiljem za vreme protesta za rasnu jednakost širom SAD, poručio je i da Republikansku partiju podržavaju američke policijske snage.

Podržavamo vas i poštujemo - bavite se opasnom profesijom. Rade neverovatan posao i želim da im se zahvalim u ime svih nas - jer smo zbog njih bezbedni", rekao je Donald Tramp okupljenima od kojih je organizator tražio da nose maske. Građanima koji ih nisu imali - maske su deljene.

Takođe, od njih je zahtevano i da popune uputnik o svom zdravstvenom stanju i merena im je telesna temperatura. Okupljeni su ohrabrivani i da poštuju preporuke Centara za prevenciju bolesti (CDC) o nošenju maski i fizičkom distanciranju.

Donald Tramp je na skupu poručio da politika koju zastupa uživa podršku američkog društva, upućujući istovremeno kritike svom demokratskom protivkandidatu Džozefu Bajdenu, diskreditujući politiku svojih političkih protivnika - ali i svog direktnog rivala za predsedničku funkciju.

"Crnci i Latinoamerikanci odbacuju radikalnu socijalističku levicu i prihvataju našu politiku otvaranja radnih mesta, podrške radnicima i snagama reda. Želimo red i zakon, potreban nam je red i zakon, kao i agenda koja će biti u korist Amerike. Mislim da su demokrate stotinama godina vodile skoro sve gradove u unutrašnjosti SAD-a. Njihova politika nije donela ništa osim nesreće, siromaštva i nevolja. Uspavani Džo Bajden izdao je crnce i Latinoamerikance. Ako mislite da može da upravlja ovom državom - varate se", poručio je Tramp u obraćanju.

Pristalice američkog predsednika Donalda Trampa tokom njegovog obraćanja
Pristalice američkog predsednika Donalda Trampa tokom njegovog obraćanja

Predsednik Sjedinjenih Država se okupljenima zahvalio za njihove molitve tokom perioda koji je proveo na lečenju.

Video sam iz bolnice veliki broj ljudi. Sišao sam da ih pozdravim. Suočio sam se sa kritikama zbog toga - ali učinio bih ponovo isto", rekao je Tramp okupljenima koje su mahom činile pristalice Bleksit fondacije, kako je navedeno na njenoj internet stranici, neprofitne organizacije posvećene napretku urbanih manjinskih zajednica.

Osnivači fondacije koja je žestok kritičar pokreta "Black lives matter - Životi crnaca su važni" (nastalog kao reakcija na policijsku brutalnost i rasno motivisano nasilje prema crncima, prim. nov.) su Kendis Ovens, konzervativno orijentisana autorka, komentatorka i politička aktivistkinja i Brandom Tatum, aktivista i bivši policajac u gradu Tuson u američkoj državi Arizona.

Nakon govora predsednika Trampa okupljeni građani krenuli su u marš centralnim vašingtonskim saobraćajnica - među kojima je bila "Životi crnaca su važni", preimenovana tokom masovnih protesta nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, preminulog u maju 2020. nakon policijskog privođenja.

Uoči obraćanja američkog predsednika iz Bele kuće je u petak saopšteno da će Tramp biti testiran na Kovid 19 i da neće izlaziti u javnost ako se utvrdi da i dalje može širiti virus. Za sada nije poznato da li je test sproveden i kakvi su bili njegovi rezultati.

Nakon skupa pred Belom kućom tokom večeri obelodanjeno je da predsednik Donald Tramp ne predstavlja rizik za prenošenje virusa.

Šon Konli, lekar američkog predsednika, saopštio je da Tramp zadovoljava kriterijume Centara za kontrolu bolesti za bezbedno napuštanje izolacije i da, kako je ukazao, prema trenutno poznatim standardima ne predstavlja rizik kao prenosilac, objavila je Bela kuća.

Predsednik Donald Tramp, koji je odbio učešće u virtuelnoj debati sa protivkandidatom Džozefom Bajdenom planiranoj za 15. oktobar u međuvremenu otkazanoj, najavio je prisustvo na stranačkom skupu u ponedeljak u gradu Sanfordu u američkoj državi Florida.

Kovid 19 sprečio je američkog predsednika da u finišu predizborne kampanje učestvuje na mitinzima i večerama za prikupljanje novca za kampanju. Njegov povratak na mitinge bi trebalo da uveri glasače da je dovoljno zdrav da može da vodi kampanju i obavlja svoj posao predsednika.

XS
SM
MD
LG