Linkovi

Protest "1 od 5 miliona": Govornici prekidani uzvicima "Bojkot" i "Ua"


Transparent sa natpisom "Bojkot" raširen ispred ulaza u Dom Narodne skupštine Srbije, tokom 60. protesta "1 od 5 miliona", u Beogradu, 25. januara 2020. (Foto: Zoran Glavonjić, RSE)

Beograd - Šesdeseti protest "1 od 5 miliona" u Begradu, završen je ispred Doma narodne skupštine gde su organizatori razvili transparent na kojem je pisalo "Bojkot".

"Poručujemo (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću, (premijerki Srbije) Ani Brnabić i njihovim poltronima iz Srpske napredne stranke da će ovako izgledati dan konstituisanja lažnog parlamenta", rekla je aktivistkinja tog pokreta Valentina Reković.

Prema procenama izveštača, ovoga puta ispred Filozofskog fakulteta, gde redovni subotnji protesti počinju okupljanjem građana, okupilo se manje ljudi nego što je to uobičajeno, a organizatori su po prvi put imali poteškoća prilikom uvodnih obraćanja, pošto su prekidani uzvicima "Bojkot!" i "Ua!".

Jedan od organizatora protesta, Miodrag Simonović, rekao je okupljenima da zna da su građani zbunjeni konferencijom za novinare koja je održana prošlog utorka, kada je rečeno da će pokret "1 od 5 miliona" izaći na naredne izbore ukoliko za sedam dana Stranka moderne Srbije i Nova stranka ne proglase bojkot, zamolivši građane "da se strpe do sledećeg utorka, jer još nije sve rečeno".

Simović je rekao da će nastaviti i dalje da protestuju, "da neće više pričati" i pozvao građane u šetnju.

Dok je govorio neki učesnici skupa su vikali "Bojkot", "ua" i zviždali.

Kolona demonstranata zatim je krenula ulicama Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom, ali se ovoga puta nisu zaustavljali ispred Radio televizije Srbije (RTS), iako je to bilo najavljeno, već ispred Doma Narodne skupštine gde su razvili transparent na kome je pisalo "Bojkot".

Jedna od organizatorki protesta "Jedan od pet miliona" Valentina Reković rekla je da se nisu zadržali ispred RTS, već došli ispred Doma Narodne skupštine da "Aleksandru Vučiću, Ani Brnabić i ostalim njegovim poltronima kažu da će ovako izgledati dan konstituisanja ovog lažnog parlamenta koji se nalazi iza šetalice 'Bojkot'".

Sa protesta je upućena snažna podrška televiziji N1 koja više nije dostupna korisnicima mreža operatera koje su u vlasništvu državnog Telekoma Srbija.

Protest u Kragujevacu: Bojkot je borba za slobodne izbore

A u Kragujevcu, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac poručio je da učestvovanje "na lažnim izborima" nije borba nego "saučesništvo koje treba da legitimizuje autokratsku vlast".

Podsetio da je "mračnih devedesetih godina" davao intervjue i pisao tekstove u slobodnim medijima, a da to danas ne može da čini, pošto "vlast ne želi da se čuje bilo kakva slobodna misao".

Ocenio da je "proizvodnja laži i neprijatelja" sve veća, kako se približavaju "lažni izbori".

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutova obraća se okupljeima tokom protesta "1 od 5 miliona" u Kragujevcu, 25. januara 2020. (Foto: Branko Vučković, RSE)
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutova obraća se okupljeima tokom protesta "1 od 5 miliona" u Kragujevcu, 25. januara 2020. (Foto: Branko Vučković, RSE)

"Kada izlazite na lažne izbore, onda vi legitimizujete jednu prevarantsku i lopovsku vlast, onda podržavate kleptokratiju - vladavinu lopova", rekao je Lutovac.

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković je rekao da "mafijaški" režim Aleksandra Vučića pojačava represiju i pokušava u poslednjih sedam dana da ionako mrkli medijski mrak učini još mračnijim.

"Slobodni mediji su kiseonik demokratije i bez njih nema slobodnog društva. Jedan od poslednjih objektivnih medija N1 Aleksandar Vučić pokušava da uguši. A mi mu sa ovog mesta poručujemo da mu to nećemo dozvoliti i da dajemo snažnu podršku tom slobodnom i nezavisnom mediju", rekao je Novaković.

On je pozvao Šumadiju i Vojvodinu da ustanu i objedine svoju "eruptivnu" energiju i dodao da u njima vidi "socijalni potencijal za promene i pobunu".

Facebook Forum

Povezani članci

XS
SM
MD
LG