Linkovi

Skup u znaku godišnjice početka protesta "1 od 5 miliona", Dveri blokirale RTS


Trenutak sastanka učesnika protesne šetnje "1 od 5 milioma" i aktivista Dveri koje su blokirale ulaze u RTS, u Beogradu, 30. novembra 2019. (Foto: Ognjen Zorić, RSE)
Trenutak sastanka učesnika protesne šetnje "1 od 5 milioma" i aktivista Dveri koje su blokirale ulaze u RTS, u Beogradu, 30. novembra 2019. (Foto: Ognjen Zorić, RSE)

Protest "Jedan od pet miliona", 52. po redu, održan je u Beogradu u znaku obeležavanja godišnjice prvog antivladinog skupa u Kruševcu održavnog pod nazivom "Stop krvavim košuljama", koji je organizovan zbog prebijanja tadašnjeg lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u tom gradu i koji je kasnije prerastao u redovne proteste pod nazivom "1 od 5 miliona".

Organizatori protesta saopštili su da je "prošlo godinu dana od jedne razbjene glave, godinu dana od prve pobune koja je pokrenula maraton revolucija i pobuna protiv diktatorskog režima".

Poručili su da će šetnje biti nastavljene svake subote do "konačne pobede i odlaska aktuelnog režima".

Nakon okupljanja na Platou ispred Filozofskog fakulteta, protesna kolona je na putu ka Vladi Srbije prošla pored zgrade Radio-televizije Srbije, gde je već bila u toku akcija Pokreta Dveri, čiji su aktivisti blokirali ulaze u zgradu RTS-a.

Pročitani su zahtevi koji su upućeni rukovodstvu RTS od kojeg se traži gostovanje Borka Stefanovića kao i da i ostali opozicioni lideri dobiju prostor na javnom servisu.

U trenutku dok su sa kamiona čitani zahtevi ispred ulaza u RTS u Takovskoj ulicu uz baklje pojavilo se i rukovodstvo Dveri, predvođeno Boškom Obeadovićem, čime je okončana "posledja bokada upozorenja".

Okupljeni su nakon toga produžili ka Vladi Srbije. Ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj okačena je krvava košulja, koja asocira na krvavu košulju Borka Stefanovića nakon napada u Kruševcu.

Valentina Reković, jedna od organizatorki protesta, poručila je da će vlast Aleksandra Vučića pasti, nazivajući je "bandom" i "kartelom".

Kao jedan od glavnih zahteva Reković je istakla fer i slobodne izbore. Pozvala je građane i naredne subote na 53. protest.

Srđan Marković, jedan od organizatora protesta, rekao je da se tokom skupa dogodio incident, kada je čoveka koji je snimao protest upitao zašto snima. Čovek je počeo da davi Markovića, nakon čega je grupa demonstranata opkolila napadača i sačekala policiju, koja je napadača odvezla, preneo je FoNet.

Tokom skupa, demonstranti su nosili parole "Bojkot", "Sloboda za Aleksandra (Obradovića)" i "Nema sreće bez slobode ni slobode bez pravde".

Čuli su se zvuci doboša i pištaljki, a kolporteri u masi prodavali su nedeljnik NIN koji nema naslovnu fotografiju nakon bure koju je u javnosti izazvala najava izlaska tog broja iz štampež.

Dveri blokirale sve ulaze u RTS na dva sata

Dveri su saopštile da su aktivisti tog pokreata blokirali "sva tru ulaza" u zgradu Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici na period od dva sta, povodom godišnjice protesta "Stop krvavim košuljama" koji je kasnije prerastao u proteste "1 od 5 miliona".

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da je ovo "poslednje upozorenje" i da taj pokret svoje akcije više ne najavljuje, prenosi FoNet.

Pripadnici Pokreta Dveri stajali su sa državnim zastavama Srbije, a u jednom trenutku su organizovali "živi zid". Na ulaz u RTS u Aberdarevoj zalepljena je nalepnica "bojkot".

Obradović je rekao da nije uspeo da preda zahtev na tri ulaza i da se zato odlučio na dvosatnu blokadu, jer RTS krši pravo građana da se obrate.

On je rekao da gostovanje opozicije traže zbog građana i mogućnosti da čuju drugo mišljenje. Pripadnici Dveri su se sreli sa učesnicima protesta 1 od 5 miliona ispred ulaza u RTS u Takovskoj, a pre toga su katancem zaključali ulaz RTS u Aberdarevoj.

XS
SM
MD
LG