Linkovi

Protest "1 od 5 miliona": Ne damo Stari most


Arhiva - Pripreme za 40. protesno okupljanje "1 od 5 miliona" u Beogradu, 7. septembra 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, VOA)
Arhiva - Pripreme za 40. protesno okupljanje "1 od 5 miliona" u Beogradu, 7. septembra 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, VOA)

Protest "1 od 5 miliona" ove subote, 48. po redu, bio je posvećen podsećanju na NATO bombardovanje i obrani Starog mosta, čije izmeštanje najavljuju vlasti u Beogradu i na čijoj je sredini završena večerašnja protesna šetnja građana.

Građani su na mostu poručili da ga neće dati: "Podignut je pre 77 godina, Nemci su pokušali da ga sruše 1944, spasao ga je učitelj koji je tuda šetao. Štitili su ga građani 1999., stajali su i čuvali mostove, i nijedan tad u Beogradu nije porušen", rekao je student Miodrag Simović, jedan od organizatora protesta.

Istakao je da sadašnja, "napredna vlast", koja se ponaša kao "okupatorska vlast" želi da sprovede ono što okupatorima kroz istoriju nije uspelo.

Protest je završen uz poziv na bojkot, uzvike "Bojkotom do pobede" i "Srbija se umriti ne može", kao i skandiranje "Vučiću, lopove" i "Vesiću lopove".

"Samo da rata ne bude"

Nakon okupljanja na Platou ispred Filozofskog fakulteta, demonstranti su prošli Terazijama, Ulicom kneza Miloša i Nemanjinom, da bi do ruševina bivšeg Generalštaba stigli uz zvuke pesme Đorđa Balaševića "Samo da rata ne bude" u izvođenju dečjeg hora.

Studentkinja Tea Vukadinović tu je poručila da su ruševine nastale i zemlja bombardovana zbog Vlade u kojoj je bio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iza mene je njegov potpis u tim ruševinama, naglasila je Vukadin.

Prema njenim rečima, Marinika Tepić je nedavno pokrenula pitanje da li ćemo ponovo biti bombardovani zbog njegove vlade.

"Da li će, Vučiću, zbog tvojih granata, one padati i kod nas", rekla je Vukadinović koja je zatim zapevala pesmu "Samo da rata ne bude".

Kolona je tada nasavila ka Starom mostu, gde je protest okončan.

Vlast narušava istorijske i kulturne spomenike grada

U pozivu na večerašnje okpljanje, organizatori skupa poručii su da građani šalju poruku da "neće dozvoliti da se naruši postojanje, izgled i istorijska vrednost" Starog mosta.

Dalje su naveli da godinama unazad vlast narušava istorijske i kulturne spomenike, plasira demoralizaciju društva kroz rijaliti programe i slepa je na vidno narušavanje izgleda grada zarad nečije lične dobit ili zarad novca.

Rekonstrukcija Trga Republike ponovo "nije završena u roku, zgrada Železničke stanice se 'raspada', a sada je u planovima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i Stari savski most", pobrojao je organizator.

Organizator protesta je naveo i da je Beograd od prošle nedelje među prvih pet najzagadjenijih gradova Evrope i sveta, tako da su neki od učesnika okupljanja prethodne subote nosili hirurške maske ukazujući koliko je to opasno po zdravlje..

XS
SM
MD
LG