Linkovi

Dobra, ali zakasnela inicijativa Mekalistera za uključenje EP u dijalog vlasti i opozicije u Srbiji


Arhiva - Zdanje Doma Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 24. aprila 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)
Arhiva - Zdanje Doma Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 24. aprila 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)

Vlast u Srbiji pozdravila je u sredu angažman poslanika i predsednika Evropskog parlamenta u dijalogu vlasti i opozicije u Skupštini Srbije. Deo opozicije, sa druge strane, poručuje da je inicijativa zakasnela.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je na konferenciji za novinare rekla da je pozdravila inicijativu u odgovoru na pismo predsednika Komiteta za spolje poslove EP Dejvida Mekalistera i dodala da se nada da će on uskoro doći da razgovara o načinu organizovanja sastanak u parlamentu, kao i o tome šta bi mogle da budu prve teme razgovora.

Okvirni datumi za prvu fazu razgovora su 9. i 10. oktobar, a na tema će biti izborni uslovi, precizirala je.

“Svi smo svesni rokova koji su pred nama i fokusiraćemo se u prvoj fazi na razgovore o izbornim uslovima za izbore u martu 2020. To se odnosi na medije, spisak glasača, finansiranje kampanja i slično”, kazala je Gojković.

Rekla je i da je slaže sa svim predloženim angažmanima EP kako bi vratili dijalog u Skupštinu "gde mu je i mesto" i na šta je, kaže, i sama više puta pozivala političke stranke.

Predsednica Skupštine je navela da će na razgovore biti pozvani svi predstavnici parlamentarnih političkih stranaka, njihovi lideri, a po potrebi kasnije i neki eksperti. Naglasila je da je cilj ovog dijaloga da zajednički i otvoreno razgovara o važnim temama i da svi uzmu učešće na predstojećim izborima.

Opozicija: Zakasnela inicijativa

Opozicioni Savez za Srbiju saopštio je da je inicijativa Dejvida Mekalistera dobrodošla, ali zakasnela za izbore najavljene za mart 2020.

U saopštenju se navodi da je SzS predstavnicima Evropskog parlamenta više puta jasno rekao da neće odustati od ispunjenja preporuka i zaključaka Stručnog tima protesta "1 od 5 miliona", jer su se "na to obavezali, potpisujući tzv Sporazum sa narodom".

U SzS-u napominju da posredovanje u dijalogu ne odlaže kampanju za bojkot, ne menja odluku o neučestvovanju na, kako kažu, lažnim izborima najavljenim za mart.

Lider Dveri i predsedavajući Saveza za Srbiju Boško Obradović rekao je za FoNet da je već kasno za pregovore o izborima na proleće 2020. godine.

"Potrebno je prvo pomeriti termin izbora na jesen sledeće godine i napraviti sporazum o slobodnim i poštenim izborima koji bi važio najmanje 6 do 12 meseci pre izbora, uz prelaznu, tehničku vladu kao garanciju primene Sporazuma", objasnio je Obradović.

On je naveo da ukoliko predstavnici Evropskog parlamenta dolaze sa tom idejom, kao što je slučaj u Crnoj Gori i Makedoniji, onda je to prava stvar.

Obradović je naglasio da su, bez obzira na to ima li ili nema posrednika u razgovorima između vlasti i opozicije, to njihovi uslovi i bez ispunjenja tih zahteva oni neće odstupiti od bojkota izbora.

Nakon vesti o inicijativi Dejvida Mekalistera, a pre reakcije Gojkovićeve, Nova stranka i Stranka moderne Srbije od Maje Gojković su, odvojeno, zahtevali da odmah pozitivno odgovori na nju.

NS je ocenila da bi "prvi korak bio upravo poziv Evropskom parlamentu da se uključi u dijalog i da zajedno povedemo Srbiju putem fer izbornih uslova, pa samim tim i putem modernih, evropskih država 21. veka, kojima i pripada", dok je SMS poručila da "od svih aktera političkog života u Srbiji građani s pravom očekuju razum i maksimalan napor i ustupke kako bi naredne godine imali izborne uslove prihvatljive svakom odgovornom učesniku".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG