Linkovi

Uprkos kritikama opozicije i EU, Vučić i naprednjaci smanjuju cenzus


Arhiva - Glasanje na izborima u Beogradu.

BEOGRAD - Najavljivani predlog o spuštanju cenzusa za ulazak u parlament na predstojećim parlamentarnim izborima, stigao je u Skupštinu Srbije, a ideja je dobila podršku i predsednika Srbije i vladajuće Srpske napredne, dok istovremeno stižu kritike zbog promene izbornih pravila neposredno pred održavanje izbora.

Tanja Fajon, predsednica odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU i posrednica u dijalog vlasti i opozicije, koji je za cilj imao približavnaje stavova i unapređenje izbornog procesa izjavila je da je brine ideja o smanjenju cenzusa.

"Nisam videla da je spuštanje izbornog cenzusa akcija o kojoj je bilo koja od političkih stranaka raspravljala tokom našeg jesenjeg dijaloga. Radikalne promene izbornih pravila tako blizu održavanja izbora veoma su opasne taktike", rekla je Fajon za list Blic.

"Kako političke stranke ili glasači mogu da imaju dovoljno vremena da se upoznaju s njima? Teško, radije izaziva zabrinutost zbog poštenosti izbora", rekla je ona.

Aleksandar Vučić odgovorio je kritikom na račun položaja srpske manjine u Sloveniji, rekavši da se nada da će se Fajon, kao "istaknuti borac za ljudska prava" izboriti da Srbi u njenoj rodnoj Sloveniji dobiju status nacionalne manjine.

On je rekao da ne razume zašto predstavnici stranaka iz opozicije koje su najavile bojkot izbora nisu zadovoljni najavljenim smanjenjem cenzusa, pošto ta odlula ide na štetu vladajuće SNS koja će zbog smanjenja cenzusa verovatno imati manje predstavnika u republičkom parlamentu, zbog čega, kako je rekao, tek mora da dobije podršku unutar SNS-a za taj predlog.

Poručio je da nije tačno da je pogažen Ustav ako se menja cenzus tako što se on smanjuje, već da nije dozvoljeno da se pred izbore cenzus povećava i da se na takav način otežava političkim protivnicima.

"Suština je da je njima jasno da od bojkota nema ništa i što im je jasno da će biti stranaka u parlamentu. Ljudi će da rade u Skupstini za platu koju primaju", rekao je Vučić.

Izbegavanje rešavanja suštinskih pitanja

Transparentnost Srbija ocenila je danas da je najava vlasti o mogućnosti promene izbornog cenzusa četiri meseca pre izbora jasno pokazuje da je "poštovanje demokratskih načela" bio samo izgovor da se ne rešavanju brojna suštinski bitna pitanja, kao što su pravila za odredjivanje visine i načina raspodele budžetskih sredstava za finansiranje izborne kampanje ili gonjenje krivičnih dela u vezi sa podmićivanjem birača i nezakonitim finansiranjem stranaka.

Predstavnici vlasti, navodi se u saopštenju Transparentnosti, prethodnih meseci odbijali su da diskutuju o poboljšanju svih propisa važnih za izbore, tvrdeći da ne žele da naruše nepisano pravilo prema kojem se izborni uslovi ne menjaju u izbornoj godini.

I Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) ocenio je da je smanjenje cenzusa "ruganje svim pokušajima da se unaprede izborni uslovi" i "neodgovornost iz perspektive demokratizacije jednog tako vitalnog procesa kao što je izborno zakonodavstvo".

Nedeljkov je, kako prenose mediji, izjavio da smanjenje cenzusa na parlamentarnim izborima nikada nije bila tema razgovora, niti je to neko tražio od vlasti. "O tome bi morale da se urade i vrlo ozbiljne analize: da li se menja samo izborni cenzus ili se menjaju i izborne jedinice. Nije bilo ni javne rasprave, to sve direktno urušava izborni proces u Srbiji", kazao je Nedeljkov i dodao da je smanjenje cenzusa "skretanje pažnje s ključnih problema u izbornom".

"Ako se bude krenulo ovim putem, to će biti jedan od ključnih udaraca za demokratizaciju u Srbiji i kvazi-povećanje legitimiteta parlamenta. Vrlo verovatno će u parlament ući akteri koji nemaju utemeljenje u biračkom telu, da bi se pokazao legitimitet parlamenta", procenio je Nedeljkov i poručio da očekuje intenzivnije reakcije EU.

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović ocenio je da snižavanjem cenzusa Vučić hoće da "pravu opoziciju zameni lažnom", a pokret "Dosta je bilo" ocenjuje da najavljenim potezom vlasti pokušava da "neutrališe štetu koju trpi zbog najavljenog opozicionog bojkota parlamentarnih izbora".

"Vlast panično pokušava da u parlament ubaci nerelevantne političke grupacije koje tek glume opoziciju, a u stvari su joj bliske. Plan je da lažnu opoziciju, koju bi na ovaj način uvela u parlament, vlast nakon izbora iskoristi za stvaranje dimne zavese kaobajagi legitimiteta budućeg saziva skupštine", stoji u saopštenju DJB.

XS
SM
MD
LG