Linkovi

Druga runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje EU, bez dela opozicije


Arhiva - Dom Narodne skupštine Republike Srbije (Foto: VOA)
Arhiva - Dom Narodne skupštine Republike Srbije (Foto: VOA)

BEOGRAD -- U Skupštini Srbije u petak je održana druga runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredstvo evropskih parlamentaraca i nevladinih organizacija. Sastanku nisu prisustvovali predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Pokreta "Dosta je bilo" i Srpske radikalne stranke, a međunaroni posrednici rekli su da je postignut određeni napredak.

U dijalogu vlasti i preostalih opozicionih stranaka posredovali predstavnici evropskog parlamenta Tanja Fajon, Eduard Kukan, Knut Flekenštajn i Vladimir Bilčik.

Po završetku razgovora, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčak izjavio je da je ostvaren ograničen napredak u odnosu na prvu rundu i da vladajuća većina i opozcija moraju da se pomere od svojih početnih stavova.

On je rekao da je na sastanku govoreno o nepoverenju i da će biti potrebno da se nešto značajno uradi da bi se ono vratilo u ceo politički spetar i da bi se pokazalo građanima da se ulažu stvarni napori u cilju unapređenja uzlova pred izbore.

On je rekao da je na sastanku, ranije u petak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dogovoreno je da se izaberu "3+1" nova člana REM i da se usvoji novi propis, zasnovan na najboljoj evropskoj praksi za javne emitere, kako bi se obezbedio fer pristup i izveštavanje tokom izborne kampanje, kazao je Bilčak.

Dogovoreno je i da se uspostavi Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini koji bi pratio sprovođenje svih obaveza koje se odnose na izbore.

Sve to, kao i obaveze iz zaključaka sa međustranačkog dijaloga, treba da se ostvari pre naredne runde dijaloga, poručio je Bilčak.

Šefica delegacije u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Tanja Fajon je rekla da su danas svi akteri dali neke nove predloge, ali je upozorila da sat otkucava.

Ona je pozvala vladajuću koaliciju da ne gubi vreme na rasprave i da počne sa sprovođenjem dogovorenog, a opoziciju da se vrati u parlament u uključi u dijalog, kako bi im vladajuća koalicija odgovarala za ispunjavanje svojih obaveza.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je istakla da dijalog u Skupštini ističe važnost parlamenta kao mesta za razgovor o važnim reformama, koje su neophodne za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

Stavovi pre sastanka

Maja Gojković je pre početka razgovora novinarima rekla da odlaganja redovnih parlamentarnih izbora neće biti.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da su predstavnici vladajućih stranaka spremni da razgovaraju o svemu što može da unapredi izborni proces i da nema zabranjenih tema i da bi opozicija trebalo afirmativnim predlozima da doprinese prevazilažnju svih problema i prihvati pruženu ruku vlasti za demokratski dijalog.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović je rekao da o zainteresovanosti dela opozicije za razgovore najbolje govori to što "nisu ni došli na sastanak".

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da nema prevelika očekivanja od dijaloga, ali da je ipak organizovanjem razgovora vlast "priznala da nešto ne valja", dok je lider LDP-a Čedomir Jovanović izrazio žaljenje što nisu sve stranke prisutne i da ne može da se složi sa idejom da "umesto izbora i parlamenta zemlju osudimo na ulicu i tuču".

Na izbore treba izaći koliko god da je teško, dodao je Jovanović.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić izjavio je da od međunarodne zajednice očekuje objektivnost u oceni izbornih uslova i imenovanje krivca ako demokratičnost u tom procesu izostane, funkcioner Pokreta slobodnih građana Petar Miletić izjavio da je PSG danas daleko bliže odluci da proglasi bojkot, nego da izađe na izbore.

Miletić je novinarima na pauzi razgovora u Skupštini rekao da su apsolutno nezadovoljni situacijom i da nije urađenoi ništa od prethodno dogovorenog, te da vlast ne pokazuje ni "mrvicu dobre volje", što su danas rekli i predstavnicima Evropskog parlamenta.

Savez za Srbiju saopštio je da je smena svih članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) preduslov je za nastavak bilo kakvog dijaloga sa predstavnicima Evropskog parlamenta o izbornim uslovima, jer to bi omogućilo promenu medijske slike i otvorilo prostor za javnu debatu o svim društvenim temama.

U saopštenju se navodi da je SzS pokazala spremnost da razgovara još u debati na Fakultetu političkih nauka, ali da je odavno jasno da takav i slični formati ničemu ne vode, te da neće učestvovati u fingiranim razgovorima.+

XS
SM
MD
LG