Linkovi

Klačar uoči sastanka vlasti i opozicije: Mediji suštinski važna tema


Bojan Klačar, Centar za slobodne izbore i demokratiju
Bojan Klačar, Centar za slobodne izbore i demokratiju

Bojan Klačar, izvršni direktor nevladine organizacije Centar za izborne uslove I demokratiju (CESID) izjavio je da će sastanak predstavnika vlasti i opozicije o medijima, koji se održava u ponedeljak, biti važan i, kako se izrazio, najfokusiraniji od svih.

"Tema je pri vrhu opozicione liste zahteva. Možemo očekivati zanimljiv razgovor. Nadamo se da ćemo dobiti konkretan, fokusiran razgovor o stvarima koje možemo da promenimo do izbora", rekao je Klačar za Radioteleviziju Srbije.

Mediji su suštinski važna tema, pogotovo za opoziciju, ukazao je Klačar i dodao da je sastanak prošli put bio konkretan.

"Nije bilo izleta već se razgovaralo samo o finansiranju kampanje", rekao je Klačar.

Navodeći da će uvodni deo predstojećih razgovora, na kom će između ostalog, Cesid izneti preporuke za unapređenje pristupa medijima tokom kampanje, biti otvoren za javnost, Klačar je ukazao da kad je sastanak bez medija, ljudi razgovaraju između sebe, obraćaju se jedni drugima ili organizacijama koje su dale preporuke.

Prema njegovim rečima, jedan od najvećih problema su birački spiskovi, koji nisu ažurirani, zbog čega je deo opozicionih birača izgubio poverenje.

"Naš zadatak, i vlasti i opozicije i civilnog društva, jeste da do sledećih izbora podignemo poverenje u birački spisak. On nije idealan u ovom momentu, ali je u relativno pristojnom stanju. Ključna stvar je da se urade aktivnosti da se podigne poverenje, izvrši dodatno ažuriranje ali I neka vrsta kampanje koja bi ukazala i nama kao građanima šta treba da uradimo da birački spisak bude što bolji", ukazao je Klačar.

Fakultet političkih nauka i Fond za otvoreno društvo pokrenuli su u Beogradu niz sastanka u nameri da uoči parlamentarnih izbora čiji je redovni termin održavanja 2020. godina razgovaraju o poboljšanju uslova za održavanje izbora.

XS
SM
MD
LG