Linkovi

Fajon: Cilj boravka u Beogradu vraćanje opozicije u Skupštinu i fer izbori


Kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i prodruživanje Evropska unija - Srbija Tanja Fajon u poseti Skupštini Srbije, u Beogradu, 30. oktobra 2019. (Foto: Tviter nalog Tanje Fajon)
Kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i prodruživanje Evropska unija - Srbija Tanja Fajon u poseti Skupštini Srbije, u Beogradu, 30. oktobra 2019. (Foto: Tviter nalog Tanje Fajon)

Stvaranje mogućnosti za povratak opozicionih poslanika u skupštinske klupe i omogućavnaje održavanja fer i poštenih izbora bio je cilj serije razgovora koje je kopredsedavajuća Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Tanja Fajon održala sa različitim predstavnicima opozicije tokom svog boravka u Beogradu.

Fajon nije želena da precizira sa kim se sastala, ali dnevnik Danas javlja da je razgovarala sa Zoranom Lutovcem, liderom Demokratske stranke, Aleksandrom Ivanovićem iz Socijaldemokratske stranke i Vladimirom Đurićem iz Stranke moderne Srbije. List prenosi i da se Fajon nije sastala sa Vukom Jeremićem iz Narodne stranke, kao ni sa liderom Dveri Boškom Obradovićem.

Novinarima u Skupštini Srbije Fajon je u četvrtak najavila da će verovatno biti u delegaciji Evropskog parlamenta koja će posredovati u međupartijskom dijalogu u srpskom parlamentu u novembru. Sada se, pak, razgovara o tome kako da dijalog vlasti i opozicije bude što efikasniji, kazala je ona.

Ona nije želela da spekuliše o eventualnoj promeni formata razgovora, ali je istakla da bi volela da što više partnera bude uključeno u dijalog, "kako bismo doprineli reformi izbornog zakonodavstva".

Rekla je da je tokom svog ovonedeljnog boravka u Beogradu imala priliku da se upozna sa situacijom u Srbiji i da je imala sastanke sa različitim partnerima iz opozicije.

Sumirajući dvodnevni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija, Fajon je rekla da se razgovaralo o temi vladavine prava, o slobodi medija, uslovima za fer i poštene izbore, kao i proširenju EU na Zapadni Balkan.

Srbiju treba da nastavi proces reformi, a parlament je mesto za dijalog, rekla je Fajon naglašavajući da je razgovor uvek bolji od bojkota.

Mediji moraju biti slobodni

Ona je pozdravila to što je Srbija poslala nacrt Medijske strategije u Brisel, naglašavajući da mediji moraju biti nezavisni i da očekuje da će rasprava u skupštini 12. novembra, kada se bude razgovaralo o Regulatornom telu za elektronske medije, biti dobra.

Upozorila je da nema puno vremena za primenu preporuka ODIHR-a za sprovođenje slobodnih izbora.

Predsedavajući Parlamentarnom odboru ispred Skupštine Srbije, SNS-ov Vladimir Orlić rekao je da je usvojena zajednička deklaracija i preporuke sa 11. sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija, u kojoj se ističe nedvosmislena podrška nastavku evropskih integracija Beograda.

Upućen je i zajednički poziv oba parlamenta da se sa Srbijom otvore pregovaračka poglavlja koja su tehnički spremna, rekao je Orlić.

Orlić je, govoreći o medijima, rekao da je pozdravljen napredak u izradi medijske strategije koja je urađena na transparentan i inkluzivan način, kao i sporazum između Tužilaštva, MUP i novinarskih udruženja o bezbednosti novinara.

XS
SM
MD
LG