Linkovi

SzS definitivno ne izlazi na izbore na proleće


Arhiva - Plakati sa natpisom "Bojkot" tokom skupa "1 od 5 miliona", na Pozorišnom trgu u Novom Sadu, 1. novembra 2019. (Foto: Veljko Popović, VoA).

BEOGRAD - Savez za Srbiju neće učestvovati u narednom međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije, a ukoliko se govori o izborima na proleće - ova koalicija, sasvim je izvesno, na njima neće učestvovati, poručio je danas, posle razgovora sa delegacijom EU, lider Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić.

Sastanku sa predstavnicima opozicije prisustvovali su Dejvid Mekalister, Manfred Veber i Vladimir Bilčik, a Jeremić je istakao da će se umesto međustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije, predstavnici Saveza za Srbiju odvojeno sastati sa delegacijom EP koja posreduje u tim razgovorima:

"Nema više vremena da se promene stvari. I ukoliko se ne govori o pomeranju datuma održavanja izbora, onda bilo šta drugo što može biti postognuto, ne predstavlja korak u dobrom pravcu, već korak u pogrešnom. Moramo se opredeliti da li ćemo ići ka tome da se fingiraju uslovi za održavanje fer i poštenih izbora, da li će to biti pretvaranje da ima takvih uslova, ili ćemo pokušati da uradimo da se situacija u Srbiji zaista promeni", rekao je Jeremić posle susreta sa predstavnicima EU.

Natan Albahari iz Pokreta slobodnih građana rekao je da će oni učestvovati u međustranačkom dijalogu narednog četvrtka i petka, a nakon toga će odlučiti da li će učestvovati na izborima.

Bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da je evropskim prijateljima predočio situaciju u Srbiji:

"Rekao sam mi živomo u okolnostima u kojima jedan skandal prekriva drugi i da normalni, obični ljudi prosto nemaju vremena, niti mogućnosti da sagledaju šta je istina, a šta nije istina. E to je bilo podržano od strane pojedinih evropskih političara, jer su oni očekivali da će im Vučić izručiti Kosovo u formi koju su ranije dogovorili pred izbore 2012. godine. Ali pošto imamo čoveka na vlasti koji laže građane Srbije - on tako laže i međunarodnu zajednicu", izjavio je Tadić.

Uz opasku da nije optimista, Vuk Jeremić je ukazao na situaciju u Srbiji u kojoj, posle pretnji štrajka vlasti zbog opozicije, postoji novi fenomen - demostracije vlasti zbog opozicije.

To je situacija koja ne postoji ni u Evropi, a verovatno ni u u svetu, istakao je lider Narodne stranke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG