Linkovi

Protest "1 od 5 miliona": Rolnama toalet papira na Predsedništvo


39. protest "1 od 5 miliona" u Beogradu (Foto: Ljudmila Cvetković, RSE)

Protest "1 od 5 miliona", 39. po redu, završen je u subotu uveče ispred zgrade Predsedništva, na Andrićevom vencu u Beogradu, koju su učesnici protesta gađali rolnama toalet papira želeći na taj način da "obrišu sve laži i obmane, da obrišu Srpsku naprednu stranku".

Okupljeni na skupu koji je nosio naziv "Javni servis pripada nama, a ne tebi, Aleksande Vučiću", uzvikivali "Vučiću lopove" i "Hoćemo bojkot".

Pre nego što su stigli do Predsedništva, demonstranti su oblepili ulaz u Radio-televiziju Srbije grafikonima istraživanja Biroa za društvena istraživanja o zastupljenosti političkih aktera u medijima za vreme izbornog procesa.

"Nadamo se da će RTS konačno početi da radi svoj posao", rekao je jedan od organizatora protesta, Srđan Marković, obraćajući se okupljenima. On je rekao da istraživanja dokazuju ono što i okupljeni uzvikuju.

U pozivu na protest navodi se da je RTS "postala partijsko glasilo Srpske napredne stranke" koje "već sedam godina vrši nasilje nad istinom i obmanjuje javnost Srbije".

Direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović, izjavio je na početku prtesta ispred Terazijske česme da su mediji u Srbiji postali sredstvo propagande i odmazde i da se ne mogu imati demokratski izbori tamo gde se ne zna ko su vlasnici medija.

Učesnici protesta su posle njegovog govora krenuli u protestnu šetnju i prvo su se zaustavili na Trgu republike gde im se obratio predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i poručio da "moramo da smenimo korumpiranu i bahatu gradsku vlast".

Bastać je rekao da je vlast danas na trg, gde se ranije tokom dana dogodio verbalni sukob na ivici indicenta između pripadnika vlasti i opozicije, poslala "batinaše i pajace" označavajući kao odgovorne predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

"Njih je na trg poslao Vučić i njegova kopija Vesić Goran", rekao je Bastać.

Poručio je vlastima da neće uspeti da ugase protest već da će, kada dođe vreme, aktuelna vlast odgovarati za sve što je činila.

Naredni protest zakazan je za subotu, ali na Platou, ispred Filozofskog fakuleta, gde su prvobitno i počeli prostei, da bi zbog radova u centru grada bili premešteni kod Terazijske česme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG