Linkovi

Protest "1 od 5 miliona": Transparenti ispred Predsedništva, žene u uniformama


Traspaprent ispred zgrade Predsedništva, tokom protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu, 17 avgusta 2019. (Foto: Dušan Komarčević, Radio Slobodna Evropa)

Učesnici protesa "1 od 5 miliona", 37. po redu, u subotu uveče po zemlji ispred Predsedništva Srbije rasprostrli su transparente na kojima su ispisanje 42 preporuke za slobodne i fer izbore. Zgradu Predsedništva čuvalo je šest pripadnica specijalne vojne jedinice "Kobre", a incidenata nije bilo.

Kod predsedništva su upaljene i baklje. Građani su uzvikivali "Vučiću lopove" i "Uhapsite Vučića", "Čuvajte se Jutke" kao i "Vučiću ubico", "Čuvate lopova".

Pripadnice specijalne vojne jedinice "Kobre" ispred zgrade Predsedništva, tokom protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu, 17 avgusta 2019. (Foto: Dušan Komarčević, Radio Slobodna Evropa)
Pripadnice specijalne vojne jedinice "Kobre" ispred zgrade Predsedništva, tokom protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu, 17 avgusta 2019. (Foto: Dušan Komarčević, Radio Slobodna Evropa)

Nakon što su rasprostrli transparente po zemlji, demonstranti su mirno nastavii šetnju ka RTS-u.

Kod RTS su zapaljene baklje, a građani su uzvikivali "RTS-SNS".

Ispred zgrade javnog servisa, predstavnica organizacije "1 od t miliona", Mila Jovanović, ocenila je da ta kuća nije dobro izveštavala o "pebijanju demonstranta Srđana Markovića" u incidentu tokom prošlosubotnjeg protesta.

Podsetimo, demonstranti su prošle subote sprečeni u pokušaju da u Predsedništvu predaju pisane zahteve okupljenih. Kada su okupljeni pokušali da uklone zaštitnu ogradu oko zgrade, fizički je reagovalo obezbeđenje zgrade koje je guralo i pesnicama udaralo okupljene, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić kasnije je rekao da su u obezbeđenju bili pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije "Kobre" i ocenio da su reagovali u skladu sa zakonom.

"Da li je RTS pozvao ovog mladog čoveka da kaže šta se desilo? Da li je RTS obavljao svoj posao kako treba, naravno da nije", rekla je Mila Jovanović govoreći o Srđanu Markoviću.

Ona je pozvala novinare RTS-a da po savesti obavljaju svoj posao i da "ne budu saučesnici u propasti Srbije".

Jovanovićeva je rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "teatralno" sklonio ograde a da su mu oni kao ograde doneli zahteve. "Jedina ograda između njega i nas je zakon, a zbog zakona vi ste na ulicama već devet meseci", rekla je Jovanović.

Organizatori su pozvali demonstrante da prođu pored Trga Nikole Pašića i pozdrave vlasnicu Kanala 9 Maju Pavlović koja štrajkuje glađu.

"Nema pregovora, bojkot!"

Prethodno je Srđan Marković, jedan od organizatora protesta, na početku protesta sa kamiona poručio je da prošle subote "nije bilo tako strašno kako je izgledalo" i zahvalio se na porukama podrške koju je dobio, jer prema njegovim rečima pokazuju da je "nas ipak više".

Marković je rekao da demonstranti nemaju ništa protiv vojske i policije "i ako pokušavaju da ih nateraju da rade nešto što nije narodno". "Aleksandre Vučiću vojska i policija nisu tvoje, one su narodne i naše. Mi ćemo ih čuvati i one će čuvati nas", poručio je Marković.

On je pozvao na bojkot izbora zakazanih za proleće i rekao da nema pregovora i okruglih stolova sa predsednikom Srpske napredne stranke i države Aleksandrom Vučićem.

"Izbori će izgledati kao kad su nas tukli u subotu ispred zgrade Predsedništva", rekao je Marković, govoreći o događajima od prošle subote. Poručio je Vučiću da nema potrebe da se plaši "jer ga niko neće tući".

On je rekao da je Vučić "uzurpirao vlast, bojkotuje zdrav razum, bojkotuje sve nas i zato nema pregovora ni okruglih stolova jer mi volimo Srbiju". Prema njegovim rečima, u ovakvoj atmosferi u društvu nije moguće da postoje fer izbori.

Ove subote demonstranti su šetali protiv nasilja i prebijanja neistomišljenika vlasti, rodne diskriminacije, ali i zloupotrebe i ponižavanja vojske od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bilo je rečeno u najavi organizatora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG