Linkovi

Protest u znaku obeležavanja 5. oktobra, opozicija tvrdi da je kasno za pregovore


Protest pokreta 1 od 5 miliona po 44. put se održavaju u Beogradu, Foto: VOA
Protest pokreta 1 od 5 miliona po 44. put se održavaju u Beogradu, Foto: VOA

Protest pokreta “1 od 5 milona” počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a tema okupljanja građana je podsećanje na demonstracije 5. oktobra pre 19 godina nakon kojih je okončana vlast tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. Ovaj protest je između ostalog održan i u u znaku poziva na bojkot narednih parlamentarnih izbora.

Kako su organizatori protesta naveli u pozivu građanima “peti oktobar je zapamćen kao datum pobede protiv jednog diktatorskog režima koji se mešao u sve sfere društva, a mi poručujemo da su nove pobede tek počele".

Nakon obraćanja govornika učesnici skupa išli su u protestnu šetnju.

Na 44. protestu u Beogradu govore studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata i Vladimir Radojičić iz pokreta “Ne davimo Beograd”.

Na početku protesta predstavnik inicijative "Ne davimo Beograd" Radojčić, pozvao je građane da se podsete oktobra 2000. godine i rekao da 19 godina kasnije nema uslova za slobodne izbore.

On je pozvao okupljene da potpisuju deklaraciju tog udruženja o bojkotu predstojećih izbora.

Radojčić je naveo da njihov cilj "nije rušenje Aleksandra Vučića s vlasti, već slobodni izbori na svim nivoima".

Simović je, takođe, rekao da je blokada Rektorata učinila da ta institucija stane na stranu studenata.

Protest je, posle šetnje, završen pred zgradom RTS-a, koju su učesnici demonstracija izlepili nalepnicama na kojima piše "bojkot", a u skladu s tim i na kamionu sa razglasom pojavio se transparent s natpisom "bojkot" kao glavni moto umesto ranijeg "1 od 5 miliona".

Nalepnice sa natpisom "bojkot" na zgradu RTS lepili su i Dragan Ðilas i Boško Obradović, a u šetnji do zgrade javnog servisa bili su i Vuk Jeremić, Janko Veselinovic, Borko Stefanović, Nikola Jovanović, članovi Saveza za Srbiju.

Ranije danas, Savez za Srbiju (SzS) pozdravio je angažovanje Evropskog parlamenta, ali i saopštio da nisu spremni na bilo kakve pregovore sa vlašću o izborima koji bi bili održani na proleće 2020. godine, jer je za takve pregovore, prema njihovim rečima, kasno.

SzS navodi da su spremni da sa predstavnicima EP razgovaraju o situaciji u Srbiji i o zahtevima za izbore stručnog tima protesta "1 od 5 miliona" koji bi se implementirali minimum devet meseci pre izbora.

Savez napominje da je u kampanji bojkota tokom koje neće paralelno pregovarati sa vlašću, koja, kako tvrde, već vodi izbornu kampanju za "nameštene" izbore pod postojećim uslovima.

XS
SM
MD
LG