Linkovi

"1 od 5 miliona": RTS u boji Pinka


Učesnici protesta "1 od 5 miliona" farbaju ulazna vrata u RTS i prilaz zgradi u ružičasto, tokom 45 antivladinog protesta pod tim sloganom, u Beogradu, 12. oktobra 2019. (Foto: Gordana Ćosić, RSE)
Učesnici protesta "1 od 5 miliona" farbaju ulazna vrata u RTS i prilaz zgradi u ružičasto, tokom 45 antivladinog protesta pod tim sloganom, u Beogradu, 12. oktobra 2019. (Foto: Gordana Ćosić, RSE)

Učesnici najnovijeg skupa "1 od 5 miliona", 45. po redu, protestovali su ispred ulaza u Radio televiziju Srbije okačivši igračku ružičastog pantera na ulaz u tu kuću i ofarbavši ulaz i prilaze zgradi roze bojom, šaljući time poruku da program javnog servisa sve više liči na program privatne i provladine Televizije Pink.

U ružičasto su ofarbani i tabla sa natpisom RTS i jarboli sa zastavama. Akcija demonstranata sprovedena uprkos tome što su zbog slične akcije, sprovedene nakon hapšenja studenata zbog upada demonstranata u RTS, protiv učesnika bile podnete krivične prijave.

Građani su ispred RTS-a protestovali duvajući u pištaljke i paljeći baklje. Na balkonu Dečjeg kulturnog centra Beograd postavljen je transparent "Bojkot".

Među okupljenima bili su i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.

Student i jedan od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" Srđan Marković, jedan od ljudi koji su bili saslušavani zbog prethodnog farbanja ulaza u RTS, rekao je da je Bujošević, autor slogana "Nije srpski ćutati" iz vremena vlasti Slobodana Miloševića, bio uzor mnogima i upitao ga zašto njegova kuća danas "gasi svetlo".

"Zašto si ofarbao tu svoju prošlost u pink", upitao je Marković, dok su okupljeni skandirali "RTS je SNS".

Optužio je Bujoševića da je u službi Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, jer je podneo krivične prijave protiv studenata.

Demonstranti su tokom šetnje zastali i u blizini Predsedništva Srbije gde su izveli kratki performans.

Marković je rekao da bi tu trebalo da sedi predsednik države, ali da umest toga tu obitava "mračna strana Srbije".

To je propraćeno zvucima melodije "Imperijalni marš" iz serijala filmova "Ratovi zvezda", koju je na violini izvela jedna studentkinja.

U Pionirskom parku pozdravili su vojne penzionere koji su tu razapeli šatore i protestuju.

Protestno okupljanje počelo je po običaju, na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je predstavnik studenata iz udruženja Jedan od pet miliona Moma Kovačević podsetio na ove krivične prijave.

"Prema 'Srpskoj naprednoj stvarnosti' mi smo kriminalci jer se borimo za naše pravo da znamo sve", rekao je Kovačević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG