Linkovi

"1 od 5 miliona": Uspeh bojkota ako na izbore izađe 40 odsto birača


Predstavnici inicijative "1 od 5 miliona" na konferenciji za štampu u Beogradu, 3. septembra 2019. (Foto: Rade Ranković, VOA)

Predstavnici protesta “1 od 5 miliona” pozvali su danas političke stranke da se jasno isjasne da li su za ili protiv bojkota, a jedan od lidera pokreta Srđan Marković je objasnio da će za njega biti uspeh ukoliko na predstojeće izbore izađe 40 odsto građana.

"Najveći uspeh će biti ukoliko taj procenat bude iznosio 35 odsto", rekao je Marković na konferenciji za novinare održanoj u utorak ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

"Bojkot je stvar kojom se menja ovaj sistem. Bojkot je jedini odgovor na ovo ludilo i na ovu nenormalnu državu. Ako se bude bavili našim partijskim interesima, a ne opštom koristi, nikad ništa nećemo promeniti. Moramo biti odgovorni", rekao je Marković.

"To nisu fer i slobodni izbori. To su unutarstranački izbori Srpske napredne stranke. Na te zibore ne treba izlaziti. A bojkot nije cilj sam po sebi, nego je sredstvo da se upravo dođe do fer i slobodnih izbora", istakla Valentina Reković iz Protesta "1 od 5 miliona".

Marković je pozvao političare da sete na šta su pristali kada su potpisali Sporazum sa narodom i da se drže svojih reči i potpisa.

Po njegovim rečima bojkot podrazumeva mnogo više od bojkota samih izbora:

"Aktivni bojkot znači aktivni rad na terenu. Znači obilaženje svih mesta po Srbiji, malih mesta. Pošto mi nemamo slobodu medija i ne možemo da dođemo do svakog ćoška, znači moramo sa svim građanima da pričamo i sa svim građana već sada da krenemo da komuniciramo šta je to bojkot i šta on znači. Bojkot nije samo bojkot izbora. Bojkot je bojkot insitucija, bojkot je odgoljavanje institucija koje su uzurpirane. Bojkot je ogoljavanje svih afera i svih stvari koje se dešavaju", objasnio je Marković.

Studentkinja Valentina Reković pozvala je udruženja, sindikate, ali i sve političke organizacije da podrže bojkot jer je to, kako je rekla, logičan nastavak protesta "1 od 5 miliona".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG