Linkovi

Trifunović: Ne postoje uslovi za fer izbore, PSG ide u bojkot


Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana (Foto: Fejsbuk stranica PSG)
Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana (Foto: Fejsbuk stranica PSG)

Zbog nepostojanja elementarnih uslova za održavanje fer i slobodnih izbora, Pokret slobodnih građana (PSG) bojkotovaće izbore na proleće, izjavio je predsednik Pokreta Sergej Trifunović

Pokret je doneo odluku da će izaći na izbore, ali onda kada bude uslova za njihovo održavanje, rekao je Trifunović na konferenciji za novinare.

On je dodao, međutim, da nije razmišljao o učešću PSG-a u kampanji bojkota, jer "ni ne vidi da takva kampanja postoji".

Ocenio je da postoji moratrijum na slobodu govora, mišljenja i javnog delovanja, da "niko pod kapom nebeskom" ne može da tvrdi da u Srbiji postoje uslovi za fer izbore. Pokret, nastavio je, ne želi da svojim statiranjem u simulaciji demokratije doprinosi takvoj situaciji, a svoju borbu za fer izbore vodi i na uštrb sopstvenog rejtinga, pošto je "mnogo važnije da Srbija ima fer i slobodne izbore nego PSG dva ili tri odsto" glasova.

Trifunović je ocnio kako bi vlast trebalo da objasni međunardnoj zajednici zašto do kraja decembra nije izabrano novih pet članova REM, zašto nisu usvojene izmene zakonaž koje sprečavaju funkcionersku kampanju i zašto je na čelu Nadzornog odbora Skupštine Srbije čovek koji snima spotove za vladajuću stranku.

Bez slobodnih medija nema uslove za slobodne izbore, naglasio je Trifunović koji je zatražio od Evropske unije nezavisni eksperetski izveštaj o stanju u medijima u Srbiji, kao i izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji.

Evropski parlament i Evropsku komisiju pozivamo da formira nezavisnu radnu grupu koja će sprovesti istraživanje o stanju slobodnih medija i funkcionisanju medija, rekao je Trifunović.

U prvoj reakciji nakon objave da i PSG bojkotuje izbore, pokret #1od5miliona pozdravio je tu odluku, ali uz ocenu da ona kasni i da to jeste način da se održi i učvrsti zajedništvo izgrađeno na ulici u proteklih godinu dana.

XS
SM
MD
LG