Linkovi

Fajon: U Srbiji ugroženi demokratija i mediji


ARHIVA - Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta (Foto: VOA)
ARHIVA - Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta (Foto: VOA)

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon navela je u autorskom tekstu u beogradskom nedeljniku NIN da su činjenice da su demokratija i sloboda medija ozbiljno ugroženi u Srbiji, jer nacionalni kanali ne tretiraju sve političke stranke jednako, "što je nedopustivo".

"A, govor mržnje, laži, manipulacije, zastrašivanje, čak i od vodećih i uticajnih političara, raste u medijima i javnosti u ovoj zemlji, a to nije ono što u EU želimo videti", napisala je ona.

Fajon, koja je i šefica Delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU i koja je posredovala u dijalogu vlasti i dela opozicije oko izbornih uslova i stanja u medijima, napisala je da je zabrinuta zbog najave smanjenja izbornog praga sa pet na tri odsto bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave.

Vladajuće stranke, nastavila je, moraju da sprovedu preporuke za slobodne i poštene izbore u ovoj godini.

Od vlasti ona očekuje da će ispuniti sporazume i uravnotežiti izveštavanje tokom izborne kampanje.

"Žalim što je sada i preostali deo opozicije najavio bojkot izbora, a zabrinuta sam i zbog iznenadne najave smanjenja izbornog praga sa pet na tri procenta bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave", predočila je ona.

Srbija je veoma važan akter za zemlje Zapadnog Balkana, njena uloga je bitna za mir i stabilnost u regionu, a istovremeno je i najspremnija zemlja da postane prva sledeća članica EU, napisala je Fajon.

"Moja želja je da u ovom momentu Srbija ostvari opipljive rezultate, te da se približi EU i što pre postane deo EU porodice, a to će uspeti ako nastavi da sprovodi pozitivne reforme", ocenila je ona.

XS
SM
MD
LG