Linkovi

Ambasador Skot u oproštajnoj poseti Skupštini Srbije


Predsednica Narodne skupštne Republike Srbije Maja Gojković i odlazeći ambasador SAD Kajl Skot, Foto: video grab
Predsednica Narodne skupštne Republike Srbije Maja Gojković i odlazeći ambasador SAD Kajl Skot, Foto: video grab

Predsednica Narodne skupštne Republike Srbije Maja Gojković primila je u četvrtak u oproštajnu posetu ambasadora SAD Kajla Skota i tom prilikom se zahvalila američkom diplomati na angažmanu i doprinosu u unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i na dobroj saradnji Ambasade SAD i Skupštine Srbije, saopšteno je iz kabineta predsednice parlamenta.

"Gojković i Skot su se saglasili da je u unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa važna saradnja Narodne skupštine Republike Srbije sa Kongresom i Senatom SAD, i u tom kontekstu su ukazali na značaj redovnog političkog dijaloga i susreta poslanika Narodne skupštine sa američkim senatorima i kongresmenima", saopšteno je.

Takođe, istaknuto je da važan segment u unapređenju saradnje predstavljaju aktivnosti Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD, odnosno Srpskog kokusa u SAD.

Ambasador Skot je zahvalio Gojković na saradnji u proteklom periodu, organizovanju zajedničkih izložbi o važnim događajima u istoriji Srbije i SAD i na učešću u obeležavanju godišnjice Misije "Halijard", kao znaku prijateljstva i posvećenosti razvoju dobrih odnosa dve zemlje.

Skot protiv bojkota izbora

A u intervjuu koji je dao listu "Danas", Skot je izjavio je da ne vidi kakve bi koristi narod u Srbiji imao od bojkota parlamentarnih izbora, jer bi taj ishod mogao uticati na ugled zemlje u svetu.

Prema njegovom mišljenju, u Srbiji su u toku važni razgovori u kojima se postavljaju legitimna pitanja o zloupotrebi parlamentarne procedure, o ispravnosti biračkih spiskova, nemogućnosti da se glasovi opozicije čuju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

O svim ovim pitanjima potrebna je otvorena i celovita rasprava. Mi bismo pozdravili korake koji bi ozbiljno shvatili primedbe opozicije, civilnog društva i međunarodnih organizacija poput EU i OEBS, i uveli dalje reforme, poručio je američki ambasador.

A uz ocenu da ni Srbija, ni Kosovo ne mogu da postignu svoje strateške ciljeve ukoliko prethodno ne normalizuju svoje međusobne odnose, Skot je, govoreći o problemu Kosova, ukazao da bi posledice neuspeha u postizanju sporazuma Beograda i Prištine bile isuviše ozbiljne za budućnost dva naroda.

XS
SM
MD
LG