Linkovi

Greminger: Postoji prostor za poboljšanje izbornih uslova, bojkot nije rešenje


Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andreo Oricio na konferenciji za novinare u sedištu OEBS-a na Novom Beogradu, Srbija, 9. oktobra 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA).

Postoji mogućnost da se poboljšaju uslovi za predstojeće izbore u Srbiji, bojkot nije "dugoročno održivo rešenje", a OEBS će u novembru poslati tim koji će proceniti kakva misija treba da bude poslata u Srbiju za nadgledanje izbornog procesa, izjavio je generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger u sredu u Beogradu, nakon odvojenih sastanaka sa predstavnicima vlasti i civilnog društva.

Greminger je na konferenciji za novinare u sedištu OEBS-a na Novom Beogradu, rekao da ne želi da spekuliše za kakvu će se misiju OEBS opredeliti, ali da ako bi morao da odgovori - istakao je da očekuje "punu misiju".

Nije želeo ni da spekuliše o trenutnom stanju izbornih uslova u Srbiji i poručio da nisu ispunjene sve preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Misija OEBS-a u Srbiji
Misija OEBS-a u Srbiji

"Postoji prilika da se poboljšaju uslovi za izbore i nju treba iskoristiti primenom mera za poboljšanje izbornog procesa. Izbornu reformu je moguće sprovesti u narednim nedeljama i mesecima", rekao je Greminger.

Šef OEBS-a poručio je da bojkot predstojećih izbora, koji sve glasnije najavljuju pojedine opozicione partije, nije dugotrajno održiva mera i da su u mnogim zemljama opozicione partije zažalile kada su bojkotovale izbore. Kazao je i da su demonstracije i drugi oblici vanparlamentarne borbe legitimni u demokratiji, ali da se u jednom trenutku politički procesi moraju vratiti u institucije.

Molbu Glasa Amerike da rezimira i iznese generalni utisak nakon sastanaka koje je imao u Beogradu i odgovori na pitanje da li je zabrinut za stanje demokratije u Srbiji, Greminger je dočekao glasno se nasmejavši:

"Moja poruka bila je poruka ohrabrenja da se nastave reformski napori koji su preduzeti, posebno u onim oblastima u koje je OEBS umešan. Jasno je da postoje reformski napori, ali reforme nisu okončane i mislim da je to bila moja glavna poruka. Znate - postoje vrlo ohrabrujući elementi tamo. Razgovarali smo o medijskoj strategiji, na primer, ali naravno to sada treba da bude finalizirano i naravno implementirano nakon što bude odobreno na parčetu papira", odgovorio je Tomas Greminger na pitanje.

Greminger je danas razgovarao i sa predstavnicima vlasti uključujući i predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, kao i sa predstavnicima civilnog društva, a u četvrtak se sastaje sa opozicijom i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Greminger i Brnabić o saradnji i medijskoj strategiji

Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger razgovara sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, tokom sastanka u Beogradu, 9. oktobra 2019. (Foto: Zvanični sajt Vlade Srbije)
Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger razgovara sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, tokom sastanka u Beogradu, 9. oktobra 2019. (Foto: Zvanični sajt Vlade Srbije)

Tokom dana Greminger je razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić o saradnji OEBS-a i Srbije za koju je ocenjeno da je ključnim faktor bezbednosti, stabilnosti i ekonomskog razvoja u regionu.

Brnabić je kazala da je zadovoljna saradnjom koju Vlada ostvaruje sa Misijom OEBS-a u Srbiji, kao i da je ekspertska podrška koju pruža domaćim organima i institucijama izuzetno značajna za našu zemlju, saopšteno je iz Vlade posle sastanka.

Sagovornici su se saglasili o važnosti da proces donošenja nove Medijske strategije bude transparentan i inkluzivan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG