Linkovi

Dijalog vlasti i opozicije: SNS izašla sa prelogom mera koji je spremna da prihvati


Dijalog između opozicije i vlasti po šesti put na FPN-u u Beogradu, Foto: VOA
Dijalog između opozicije i vlasti po šesti put na FPN-u u Beogradu, Foto: VOA

Šesta runda razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima donela je novi momenat - ovoga puta vladajuća Srpska napredna stranka ponudila je ostalim učesnicima dokument sa spiskom mera koje je spreman da prihvati, a kako je objasnio visoki funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović, dodatne mere biće predložene u ponedeljak, posle konsultacija sa koalicionim partnerima.

U izjavi posle sastanka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Stefanović je istakao da je SNS u najvećoj meri prihvatila preporuke nevladinih organizacija sa pregovora, i dodao da nije reč samo o izmenama zakona, već da postoje predlozi i za treninge i obuke:

"Jedna od preporuka, odnosno mera na koje smo se obavezali je da podržimo ubrzani izbor, iako je to nezavisno telo, ali da kroz rad Narodne skupštine podržimo ubrzani izbor nedostajućih članova REM-a, bez obzira po kom osnovu, dakle u skladu sa zakonom. Da pozovemo ovlašćene predstavnike da predlože svoje kandidate - oni koji na to imaju pravo. I da konačno REM ima puni sastav u kome će raditi", rekao je Stefanović.

Uz ocenu da potez naprednjaka vidi kao korak u dobrom pravcu, Petar Miletić iz Pokreta slobodnih građana je rekao da je to dovoljno da odlože najavljenu odluku o eventualnom bojkotu izbora, dok je Vladimir Đurić istakao da će tek nakon što detaljnije prouči ponudu vlasti iz Stranka moderne Srbije imati jasan stav o tome koliko te mere mogu da unaprede izborne uslove.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je rekao da je tokom ovih razgovora puno toga unapređeno što će unaprediti izbore, i posebno izdvojio odluku o popunjavanju upražnjenih mesta u REM-u. Najgora odluka koja može da se donese je bojkot izbora, kaže Jovanović:

"Došli smo da ove razgovore iako se unapred znalo kako će se oni završiti. Tako što će sa njih otići stranke koje čine Savez za Srbiju, kojima na pamet ne pada da se oko bilo čega dogovaraju sa Vučićem. Niti sa druge strane Vučiću na pamet pada da sa njima razgovara onako kako treba da razgovara da bi problemi u zemlji makar bili rešeni za toliko što će svaki normalan čovek u zemlji videti da je on pokušao nešto da uradi. Nažalost, cela zemlja je talac dve vrste isključivosti", izjavio je Jovanović.

Učesnici ocenjuju ovaj sastanak kao korak napred u dobrom smeru, Foto: VOA
Učesnici ocenjuju ovaj sastanak kao korak napred u dobrom smeru, Foto: VOA

Predstavnik SPS-a Žarko Obradović je najavio da su socijalisti spremni da dobre predloge nevladinih organizacija podrže i pretoče u zakone, a moderator skupa Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo je preneo stav iz Tužilaštva da njihovi predstavnici, iako su pozvani, neće doći na razgovore vlasti i opozicije jer ne mogu da učestvuju na političkim skupovima.

Predstavnici Saveza za Srbiju, DSS-a, Nove stranke i drugih stranaka opozicije nisu prisustvovali ovom sastanku.

XS
SM
MD
LG