Linkovi

Hladna reakcija SAD na ideju Irana o sinhronizaciji koraka o nuklearnom sporazumu


Ministar inostranih poslova Irana Džavad Zarif na konferenciji za štampu u Istanbulu, 29. januara 2021.
Ministar inostranih poslova Irana Džavad Zarif na konferenciji za štampu u Istanbulu, 29. januara 2021.

Sjedinjene Države su u utorak hladno reagovale na iranski predlog da Vašington i Teheran preduzmu sinhronizovane korake kako bi se vratili iranskom nuklearnom sporazumu, rekavši da SAD mogu na neki način da razgovaraju sa Irancima ili da se pozabave njihovim predozima.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhammad Džavad Zarif rekao je u ponedeljak da je jedan od načina da se premosti ćorsokak sa Vašingtonom taj da zvaničnik EU koreografiše njihove korake za obnovu pakta iz 2015. godine, koji je 2018. godine napustio tadašnji predsednik Donald Tramp.

To je prvi put da Zarif nagovest da bi Iran mogao popustiti u zahtevu da Sjedinjene Države ublaže svoje ekonomske sankcije pre nego što Teheran nastavi da se ponaša u skladu sa sporazumom.

"Nismo... imali bilo kakvih razgovora sa Irancima i ne bih očekivao da hoćemo dok ti početni koraci ne krenu napred", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, misleći na konsultacije Bajdenove administracije sa saveznicima, partnerima i Kongresom SAD.

"Postoji (mnogo) koraka u tom procesu... pre nego što dođemo do tačke kada ćemo direktno stupiti u kontakt sa Irancima i budemo spremni da prihvatimo bilo kakav predlog", dodao je on.

Prema sporazumu iz 2015. godine koji su postigli Iran i šest glavnih sila, Teheran se složio da ograniči svoj nuklearni program kako bi mu bio otežan razvoj nuklearnog oružja u zamenu za oslobađanje od američkih i drugih ekonomskih sankcija.

Nakon odustajanja od dogovora, Tramp je ponovo uveo prethodne i uveo nove američke sankcije Iranu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG