Linkovi

SAD se povlače, Evropa ostaje u sporazumu sa Iranom


Predsednik SAD Donald Tramp objavljuje odluku o Iranu u Beloj kući, 8. maj 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp objavljuje odluku o Iranu u Beloj kući, 8. maj 2018.

Predsednik Donald Tramp saopštio je u utorak da će se Sjedinjene Države povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, čime je, kako je ocenila agencija Asošijeted pres, zadat dubok udarac američkim saveznicima, dok se produbila i Trampova izolacija na svetskoj sceni.

"To je bio užasan, jednostran dogovor koji nikada nije trebalo postići. Nije doneo mir i nikada neće", poručio je Tramp u obraćanju javnosti u Beloj kući i istakao da je sporazum bio "suštinski defektan" i da mu je jasno da se njime Iran ne može sprečiti da razvije nuklearnu bombu.

Predsednik je potpisao i memorandum o uvođenju najvišeg nivoa ekonomskih sankcija iranskom režimu.

"Sjedinjene Države ne upućuju prazne pretnje", naglasio je Tramp i istakao da SAD "neće biti talac nuklearne ucene" i da neće dozvoliti režimu koji "uzvikuje smrt Americi" da ima pristup nuklearnom oružju.

Dodao je i da je spreman da pregovara o novom sporazumu sa Iranom i da će sarađivati sa saveznicima da se pronađe dugotrajno rešenje za "iransku nuklearnu pretnju".

Iranski predsednik Hasan Rohani saopštio je da će njegova zemlja ostati u sporazumu. Najavio je i da će poslati šefa diplomatije u zemlje koje takođe ostaju dio dogovora, ali i upozorio da ima malo vremena za pregovore s njima i da bi Iran uskoro mogao da "počne da obogaćuje uranijum više nego ranije".

Iranska državna televizija saopštila je da je Trampova odluka "nelegalna, nelegitimna i da podriva međunarodne sporazume".

Američka administracija saopštila je da će odmah uvesti sankcije Iranu, ali da će dati kompanijama određeno vreme da okončaju aktivnosti u toj zemlji.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton upozorio je da niko ne bi trebalo da potpisuje nove poslovne ugovore sa Iranom.

Sporazumom, postignutim 2015. godine, ukinuta je većina američkih i međunarodnih sankcija Iranu, koji je pak pristao na ograničavanje nuklearnog programa, uz rigorozne inspekcije.

Bivši predsednik Barak Obama, čija administracija je postigla dogovor sa Teheranom, rekao je da je Trampova odluka da se povuče "nepromišljena".

"Verujem da je odluka da se ugrozi sporazum, bez iranskog kršenja njegovih odredbi, ozbiljna greška", saopštio je Obama.

Evropa odlučna da sačuva sporazum, Izrael pozdravlja Trampovu odluku

"Francuska, Britanija i Nemačka žale zbog odluke američkog predsednika da napusti iranski nuklearni sporazum", saopšteno je iz kabineta francuskog predsednika Emanuela Makrona, uz ocenu da je Trampov potez pretnja globalnim naporima da se suzbije nuklearno oružje.

Makron je tvitovao da je "ugrožen režim za sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja" i najavio da će raditi na postizanju šireg sporazuma koji bi obuhvatao iranske nuklearne i regionalne aktivnosti i raketni program.

Francuski predsednik Emanuel Makron tokom posete SAD
Francuski predsednik Emanuel Makron tokom posete SAD

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini pozvala je međunarodnu zajednicu da nastavi da poštuje sporazum sa Iranom, uprkos Trampovoj odluci.

"Naročito sam zabrinuta zbog najave novih sankcija", rekla je Mogerini i dodala da je Evropska unija, uz ostatak međunarodne zajednice, odlučna da sačuva dogovor.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da će Evropa imati "jedinstveni pristup" Trampovom stavu o Iranu i međunarodnoj trgovini i da će se o tome raspravljati na samitu u Sofiji.

Evropski saveznici su poslednjih nedelja pokušavali da ubede Trampa da zadrži postojeći sporazum, dok su istovremeno izražavali spremnost da, kroz dodatne pregovore, rešavaju pitanje iranskih balističkih projektila i poteza na Bliskom istoku.

"Američki predsednik Donald Tramp doneo je hrabru i ispravnu odluku da ukine nuklearni sporazum sa Iranom", poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji se obratio javnosti ubrzo nakon Trampove objave koju je nazvao istorijskom.

Netanjahu je ocenio da je sporazum bio "recept za katastrofu za naš region i mir u svetu".

Odluku američkog predsednika podržala je i Saudijska Arabija.

U američkom Kongresu, republikanci su, očekivano, pozdravili Trampovu odluku ocenjujući da je iranski sporazum od početka bio pun nedostataka, dok su demokratski članovi Kongresa Trampov potez nazvali "greškom istorijskih proporcija", koja će izolovati Sjedinjene Države i destabilizovati celokupni Bliski istok.

XS
SM
MD
LG