Linkovi

Iran: EU ne radi dovoljno na podršci nuklearnom sporazumu


Iranski ministar inostranih poslova, Mohamed Džavad Zariv (desno) tokom sastanka sa evropskim komesarom za energetiku i klimu, Miguelom Ariasom Kaneteom, u Tehranu, Iran, 20. maja 2018.
Iranski ministar inostranih poslova, Mohamed Džavad Zariv (desno) tokom sastanka sa evropskim komesarom za energetiku i klimu, Miguelom Ariasom Kaneteom, u Tehranu, Iran, 20. maja 2018.

Iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif rekao je u nedelju da evropska politička podrška očuvanju međunarodnih nuklearnih napora iz 2015. nije dovoljna, ukoliko previše evropskih kompanija okonča svoje investicije u Iranu.

"Kaskada odluka kompanija iz EU da okončaju svoje aktivnosti u Iranu čini stvari mnogo komplikovanijim", rekao je Zarif posle sastanka sa komesarom za energetiku Evropske unije, Miguelom Ariasom Kaneteom.

Iranska državna televizija IRIB citirala je Zarifa kako kaže: "Sa izlaskom Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma, očekivanja iranske javnosti od Evropske unije su porasla... a politička podrška EU nuklearnom sporazumu nije dovoljna".

Uz pretnju ponovnog uvođenja sankcija SAD protiv evropskih kompanija koje posluju u Iranu, nekoliko stranih firmi već se povuklo iz te zemlje.

Francuska naftna kompanija Total saopštila je da napušta 4,8 milijardi vrednu investiciju u Iranu, osim ako ne bude izuzeta od sankcija SAD, dok druga energetska kompanija, Enži, saopštava da planira da obustavi rad na inženjeringu u Iranu pre novembra, za kad SAD kažu da će ponovo uvesti sankcije.

"Evropska unija mora da preduzme konkretne dodatne korake kako bi povećala svoje investicije u Iranu", rekao je Zarif.

"Predanost EU sprovođenju nuklearnog sorazuma nije u skladu sa najavama verovatno povčanja glavnih evropskih kompanija".

Lideri EU obećali su da će pokušati da očuvaju sporazum sa Iranom, ali i zaključili da to neće biti lako.

Arias Kanete kaže:

"Moramo da očuvamo ovaj sporazum, da ne bismo morali da pregovaramo novi. Naša poruka je vrlo jasna - ovo je nuklearni sporazum koji funkcioniše".

Ukoliko se nuklearni sporazum raspadne sledeći odluku predsednika Donalda Trampa o povlačenju SAD iz njega, Iran preti da će obnoviti obogaćivanje industrijskog uranijuma "bez ograničenja".

Ekonomija Teherana obogaljena je sankcijama koje su uvedene pre nego što je bio postignut međunarodni sporazum koji je ograničavao iranski nuklearni razvoj, u zamenu za okončanje sankcija. Čak i kada je Tramp izveo SAD, preostalih pet potpisnica - Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i Kina - rekle su da će nastojati da ostanu u paktu sa Teheranom.

SAD su rekle da žele da uvedu sankcije kako bi prisilile Iran da pregovara o novom sporazumu sa snažnijim merama usmerenim ka obuzdavanju razvoja njegovog nuklearnog oružja, okončavanju probi balističkih raketa i obuzdavanju mešanja po Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG