Linkovi

Tramp nastavlja da preti Iranu


Predsednik Tramp u dvorištu Bele kuće pred odlazak u Orlando, prošle nedelje (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Predsednik Tramp u dvorištu Bele kuće pred odlazak u Orlando, prošle nedelje (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je zapretio Iranu na Tviteru, navodeći da će se na svaki eventualni napad Teherana na "bilo šta američko" odgovoriti velikom i nadmoćnom silom.

Tramp je dodao da će u nekim slučajevima "nadmoć značiti uništenje". Predsednik je ocenio da je izjava Irana da više neće voditi diplomatske pregovore sa SAD, posle jučerašnjeg uvođenja novih sankcija Teheranu, "veoma uvredljiva i neuka" i da samo pokazuje da "Iran ne razume realnost".

"Iranski lideri ne razumeju značenje reči 'lepo' ili 'saosećajno'. Nažalost, razumeju reči - snaga i moć - a SAD su daleko najmoćnija vojna sila na svetu", tvitovao je Tramp.

On je izrazio žaljenje što "divan iranski narod pati, dok njihovi lideri sav novac troše na teror" i poručio da Amerika "nije zaboravila iransku upotrebu eksploziva za ubistvo dve hiljade Amerikanaca", iako nije jasno na koje napade je mislio.

Najavljujući oštar odgovor Iranu, takođe je poručio:

"Nema više Džona Kerija i Obame", u aluziji na međunarodni sporazum postignut za vreme bivšeg predsednika i državnog sekretara, iz kojeg se Tramp povukao prošle godine.

Iran: Trajno okončanje diplomatskog puta

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao je u utorak da su nove sankcije SAD protiv Irana znak trajnog okončanja diplomatskog puta za rešavaje tenzija između dve zemlje.

"Uvođenjem besplodnih sankcija iranskom rukovodstvu i šefu iranske diplomatije znači trajno zatvaranje puta diplomatije sa frustriranom administracijom SAD", napisao je Abas Musavi na Tviteru.

On je dodao da pristup predsednika SAD Donalda Trampa "uništava uspostavljene međunarodne mehanizme za očuvanje svetskog mira i bezbednosti".

Bolton: Vrata za prave pregovore otvorena

U međuvremenu, Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa, na sastanku u Izraelu, na kojem će se razgovarati o Iranu i Siriji, rekao je da su Sjedinjene Države i dalje sremne da razgovaraju sa Iranom.

"Predsednik drži otvorena vrata za prave pregovore, kojima bi u potpunosti bili obuhvaćeni eliminacija iranskog programa nuklearnog naoružanja, sistema za lansiranje balističkih projektila, podrška međunarodnom terorizmu i druge maligne radnje širom sveta. Jedino što Iran treba da uradi je da uđe na ta vrata".

Najnovije sankcije Vašingtona imaju za cilj da obeshrabre Teheran da razvija program nuklearnog naoružanja i pomaže ekstremističke grupe. Na meti sankcija su vrhhovni verski lider ajatola Ali Hamenei i drugi najviši zvaničnici.

Tramp je u ponedeljak potpisao uredbu za koju kaže da će ograničiti pristup Hameneija i Irana svetskim finansijskim tržištima. Sekretar za finansije Stiven Mnučin rekao je da će ovaj potez "bukvalno" zaključati "desetine i desetine milijardi dolara" iranske imovine.

Vrhovni vođa Irana ajatola Ali Hamenei pozdravlja okupljene nakon što je održao govor u Tehehranu, Iran, 4. juna 2019.
Vrhovni vođa Irana ajatola Ali Hamenei pozdravlja okupljene nakon što je održao govor u Tehehranu, Iran, 4. juna 2019.

Mnučin je takođe rekao da bi Sjedinjene Države narednih dana mogle da uvedu sankcije i ministru inostranih poslova Irana Muhamedu Džavadu Zarifu, jednom od najbolje poznatih figura Teherana na svetskoj sceni.

Tramp je nazvao svoju uredbu "snažnim i prikladnim" američkim odgovorom na Teheranovo obaranje američke bespilotne letelice prošle nedelje, za koju Vašington tvrdi da se dogodilo u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini Ormuskog moreuza, dok Iran tvrdi da se to dogodilo u njegovom vazdušnom prostoru.

Lider SAD kaže da je uveo sankcije zbog serije "ratobornih poteza" koje je izveo Iran i za koje zvaničnici SAD kažu da uključuju napad minama na norveški i japanski brod koji su plovili Hormoškim moreuzom, nekoliko dana pre napada na američki dron.

Uredba ima za cilj da pogura Teheran nazad na razgovore jedan-na-jedan sa SAD po pitanjima svog nuklearnog programa, nakon što je Tramp prošle godine povukao SAD iz međunarodnog pakta iz 2015. kojim se ograničava iranski nuklearni program, a za uzvrat ublažavaju sankcije. Tramp je nazvao taj međunarodni sporazum, koji je ispregovarao njegov prethodnik Barak Obama, "katastrofom".

"Voleli bismo da budemo u mogućnosti da ispregovaramo sporazum", rekao je Tramp.

Ali, kako je naglasio, "Iran nikad neće moći da ima nuklearno oružje", dodajući "oni sponzorišu terorizam, na do sada neviđen način".

Dodao je: "Gledam unapred u dan kada će sankcije biti ukinute i kada će Iran biti mirotvorna nacija. Ljudi Irana su sjajni ljudi."

Mnučin je rekao prethodno da su sankcije koje Tramp uveo nakon što se povukao iz međunarodnog sporazuma bile "veoma efikasne u blokiranju iranske ekonomije".

Stiven Mnučin, sekretar za finansije SAD, obraća se medijima tokom samita ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20 u Fukuoki, zapadni Japan, 8. juna 2019.
Stiven Mnučin, sekretar za finansije SAD, obraća se medijima tokom samita ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20 u Fukuoki, zapadni Japan, 8. juna 2019.

On je rekao da su neke sankcije koje je Tramp uveo u ponedeljak bile planirane i pre nego što je dron oboren, dok su neke uvedene zbog obaranja drona.

Sekretarijat za finansije, predvođen Mnučinom, rekao je da bi bilo koja strana finansijska institucija koja uđe u "značajnu finansijsku transakciju" sa Irancima koji su obuhvaćeni sankcijama, kogla da bude odsečena od finansijskih sporazuma sa SAD.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo opisao je nove sankcije kao "značajne", dok je napuštao Vašington u nedelju i kretao na put u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate gde će nastaviti napore Trampove administracije na izgradnji koalicije koja će parirati Iranu. Pompeo se u ponedeljak sreo sa saudijskim kraljem Salmanom i princom Muhamedom bin Salmanom.

"Svet bi trebalo da zna", nastavio je Pompeo, "da ćemo nastaviti da obzbeđujemo da se razume da sav napor koji smo pokrenuli ima za cilj da uskrati Iranu resurse da podstiče teror, da gradi sisteme nuklearnog oružja, da gradi svoj raketni program. Mi ćemo im uskratiti resurse koji su im potrebni, kako bi očuvali bezbednim američke interese i američke građane širom sveta",

Iran negira da izrađuje nuklearno oružje i potpisao je sporazum 2015. sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i Nemačkom i ograničio svoje nuklearne aktivnosti, a zauzvrat dobio olakšice na sankcije.

XS
SM
MD
LG