Linkovi

Iran suspendovao delove nuklearnog sporazuma


Iranski predsednik Hasan Rohani (arhiva)
Iranski predsednik Hasan Rohani (arhiva)

Iranski predsednik Hasan Rohani najavio je u sredu da će Teheran prestati da poštuje ograničenja u vezi sa zalihama obogaćenog uranijuma i teške vode, uvedena u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Rohani je rekao da posle povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma i uvođenja ekonomskih sankcija Iranu, ostale potpisnice nisu ispoštovale svoje obaveze i da su umesto toga dozvolile da američke mere pogode iranski naftni i bankarski sektor.

​Iranski lider je potpisnicima nuklearnog sporazuma dao rok od 60 dana da sprovedu promene i najavio da će naredni korak Irana biti da nastavi da obogaćuje uranijum na veći nivoima. Ukoliko ostale zemlje budu sarađivale sa Teheranom, iranska vlada će ponovo poštovati sporazum, poručio je Rohani.

Iranski šef diplomatije Džavad Zarif tvitovao je da je zbog američkih poteza nemoguće za Iran da nastavi po starom, a da ostale potpisnice imaju sve manje vremena da preokrenu situaciju.

Prema sporazumu, postignutom sa Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom, Sjedinjenim Državama i Nemačkom, Iran se obavezao da zalihe uranijuma, obogaćenog do 3,67 odsto, ograniči na 300 kilograma, a da višak proda na međunarodnom tržištu ili da uranijum svede na prirodni nivo. Iran je takođe pristao da ne pravi dodatne zalihe teške vode, a rok za oba ograničenja bio je 15 godina.

​U zamenu za ograničenja na nuklearni program, Iranu su ublažene sankcije koje su nanele veliku štetu ekonomiji zemlje.

Međutim, Iran je nastavio da se suočava sa teškom ekonomskom situacijom, naročito nakon što je predsednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma prošle godine, uveo sankcije Iranu i zapretio da će kazniti one koji nastave da posluju sa iranskim naftnim i bankarskim sektorom.

Ujedinjene nacije više puta su potvrdile da Iran poštuje obaveze iz sporazuma, kojem se Tramp protivi zato što se, kako je naveo, ne rešava pitanje iranskog programa za balističke projektile.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je na najnovije vesti iz Teherana odgovorio upozorenjem da njegova vlada neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje.

Državni sekretar Majk Pompeo i šef britanske diplomatije Džeremi Hant na razgovorima u Londonu, 8. maja 2019.
Državni sekretar Majk Pompeo i šef britanske diplomatije Džeremi Hant na razgovorima u Londonu, 8. maja 2019.

Američki državni sekretar Majk Pompeo, koji se nalazi u poseti Londonu, izjavio je da je saopštenje Irana o sporazumu “namerno nejasno” i da će SAD sačekati dalje poteze Teherana.

"Izneli su više najava i pretnji da bi naveli svet da poskoči. Videćemo šta će zapravo uraditi. SAD će sačekati a onda ćemo doneti dobre odluke.”

Posle susreta sa Pompeom, britanski sekretar Džeremi Hant ocenio je potez Teherana “nepoželjan” i da će Britanija poštovati svoje obaveze sve dok Iran poštuje svoje.

“Što se tiče iranskog nuklearnog sporazuma, značajno je dostignuće zapadne diplomatije da uprkos svim problemima koje imamo na Bliskom istoku, Iran nema nuklearno oružje a njegovi susedi ne odgovore tako što će se i sami nuklearno naoružati. Sekretar Pompeo i ja se slažemo da bi to bio ogroman korak nazad za region.”

Pompeo je doputovao u London nakon što je otkazao posetu Nemačkoj da bi, umesto toga, nenajavljeno posetio Bagdad. Tamo je iračkom premijeru Adelu Abduli Mahdiju preneo zabrinutost Vašingtona zbog, kako je navedeno, “pretećih iranskih aktivnosti”. Američki obaveštajni podaci pokazuju da je Iran verovatno premestio balističke rakete kratkog dometa na brodove u Persijskom zalivu. To je glavni razlog što su SAD proteklog vikenda uputile nosač aviona Abraham Linkoln i grupu bombardera na Bliski istok.

XS
SM
MD
LG