Linkovi

Netanjahu: Iran lagao o nuklearnom oružju


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu govori o nuklearnom programu Irana, 30. april 2018.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu govori o nuklearnom programu Irana, 30. april 2018.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je u ponedeljak Iran da je "bezobzirno" lagao o razvoju nuklearnog naoružanja, čime je prekršio sporazum sa svetskim silama iz 2015. godine.

"Iranski lideri stalno demantuju da su ikada razvijali nuklearno oružje. Večeras vam kažem: Iran je lagao", rekao je Netanjahu u obraćanju naciji.

Izraelski lider govorio je na engleskom jeziku i pokazivao fotografije i video snimke na kojima se navodno vide tajni iranski nuklearni objekti, kao i iranska dokumenta i planovi za razvoj nuklearnog oružja.

Netanjahu je to opisao kao "novi i čvrsti dokaz", da Iran razvija nuklearnu bombu.

Dok se najveći deo brifinga odnosio na iranske nuklearne aktivnosti u prošlosti, Netanjahu je ustvrdio da su one nastavljene i posle sporazuma iz 2015. godine, koji je trebalo da ograniči nuklearne kapacitete Teherana.

​"Posle potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. godine, Iran je intenzivirao napore da sakrije tajna dokumenta. Dokumenta o nuklearnom naoružanju je 2017. godine premestio na tajnu lokaciju u Teheranu", ustvrdio je izraelski premijer i dodao da je Izrael pronašao više od 100 hiljada stranica i dokumenata o iranskom nuklearnom programu.

Netanjahu je ukazao na tajni iranski nuklearni projekat, poznat pod imenom "Amad", od kojeg se navodno odustalo 2003. godine, ali je, kako je istakao, nastavljen rad na terenu.

"Čak i posle sporazuma, Iran je nastavio da čuva i širi znanje o nuklearnom oružju za buduću upotrebu", istakao je Netanjahu i optužio Teheran da pokušava da razvije pet nuklearnih bojevih glava koje bi mogle da nose 10 kilotona TNT-a na projektilima, koje je uporedio sa "pet bombi iz Hirošime".

Izraelski premijer je proteklog vikenda razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, koji preti da se povuče iz sporazuma i ponovo uvede sankcije Iranu.

Izrael je protiv sporazuma sa Iranom, dok evropski saveznici apeluju na Trampa da se ne povlači i tvrde da Teheran poštuje odredbe dogovora.

Komentarišući tvrdnje izraelskog premijera, Tramp je u Vašingtonu rekao da je to "neprihvatljiva situacija" i dodao da to pokazuje da je bio "100 odsto u pravu" u pogledu iranskih nuklearnih namera.

Predsednik SAD Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući, 30. april 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući, 30. april 2018.

Na pitanje novinara da li će ostati u sporazumu, predsednik Tramp je rekao "videćemo šta će se dogoditi". Američki lider je na konferenciji za novinare sa nigerijskim predsednikom u Beloj kući ustvrdio i da bi se povlačenjem SAD iz dogovora sa Iranom poslala pozitivna poruka Severnoj Koreji.

Šef iranske Organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi, rekao je u ponedeljak da Iran ima tehničke kapacitete da obogaćuje uranijum do većeg nivoa nego što je to bio slučaj prije potpisivanja sporazuma.

"Nadam se da će se Tramp urazumeti i ostati u sporazumu", poručio je Salehi.

XS
SM
MD
LG