Linkovi

SAD: Najave Irana o probijanju limita za skladištenje uranijuma su "nuklearna ucena"


Arhiva - Na ovoj fotografiji od 15. januara 2011, vidi se postrojenje za tešku vodu u blizini Araka, udaljeno 250 kilometara od Teherana, Iran.
Arhiva - Na ovoj fotografiji od 15. januara 2011, vidi se postrojenje za tešku vodu u blizini Araka, udaljeno 250 kilometara od Teherana, Iran.

Sjedinjene Države nazvale su plan Irana da probije limit dogovoren po pitanju skladišćenja blago obogaćenog uranijuma "nuklearnom ucenom".

"Predsednik (Donald) Tramp jasno je rekao da nikada neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje. Nuklearna ucena režima mora biti dočekana sa pojačanim međunarodnim pritiskom", rekao je portparol savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Geret Markis.

U Stejt dipartmentu, visoki zvaničnici zahtevali su od međunarodne zajednice da ne posustaje pred "nuklearnim iznuđivanjem" koje čini Iran.

"Nastavljamo da pozivamo iranski režim da ne nabavlja nukleano oružje, da se pridržava svojih obaveza pred međunarodnom zajednicom", rekla je portparolka Stejt dipartmenta Morgan Ortagus u ponedeljak tokom brifinga, dodajući da je iransko saopštenje "nesrećno", ali ne i iznenađujuće.

State Department spokesperson Morgan Ortagus speaks at a news conference at the State Department in Washington, June 17, 2019.
State Department spokesperson Morgan Ortagus speaks at a news conference at the State Department in Washington, June 17, 2019.

Komentari vlade SAD usledili su nakon objave Teherana u ponedeljak da će zemlja uskoro probiti limit količine obogaćenog uranijuma, koji joj je dozvoljen međunarodnim sporazumom iz 2015. sa ciljem suzbijanja programa nuklearnog oružja u toj zemlji.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da žali zbog iranske objave, zahtevajuči od Teherana "da se ponaša na strpljiv i odgovoran način". Britanija je saopštila da da će, ukoliko Iran prekorači svoje nuklearne limite, razmotriti "sve opcije".

U obraćanju novinarima, koje je prenosila državna televizija, portparol iranske agencije za nukealrnu energiju Berouz Kamalvandi rekao je da je započelo odbrojavanje za prelaženje 300 kilograma rezervi obogaćenog uranijuma i da će za 10 dana (27 juna) prevazići limit.

Ali, on je rekao i da će Iran biti otvoren da se vrati u posmatrani limit, ukoliko dobije pomoć od drugih potpisnica nuklearnog sporazuma pri zaobilaženju sankcija SAD uvedenih na vitalnu iransku naftnu industriju.

Eskalacija tenzija

Tenzije između SAD i Irana eskaliraju već više od godinu dana, nakon što je Tramp objavio da se Vašington povlači iz takozvanog Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije i da počinje ponovno uvođenje sankcija Teheranu.

Početkom maja, predsednik Hasan Rohani rekao je da će Iran, u vezi sa prošlogodišnjim unilateralnim povlačenjem SAD iz sporazuma, obustaviti posmatranje restrikcija na njegove zalihe obogaćenog uranijuma i teške vode, koje su dogovorene nuklearnim sporazumom iz 2015.

Vašington je uveo oštre nove ekonomske sankcije Teheranu izražavajući nadu da će ispregovarati novi sporazum sa Teheranom. Ali, nuklearna agencija Ujedinjenih nacija saopštila je da je Iran nastavio da poštuje odredbe sporazuma iz 2015. I dok se Vašington povukao iz sporazuma, druge zemlje potpisnice nisu.

Iran je pristao da ograniči svoj nuklearni program u sklopu sporazuma iz 2015. kako bi izašao u susret zabrinutošću po pitanju svog navodnog rada na izgradnji nuklearnog oružja, čime je zauzvrat dobio olakšice na ekonomske sankcije koje su ozbiljno naštetile njegovoj ekonomiji.

Ken Bredemajer and Kris Hanas učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG