Linkovi

SAD ponovo uvele sankcije Iranu na naftu i finansijski sektor


Američki državni sekretar Majk Pompeo (levo) i sekretar za finansije Stiven Mnučin na današnjoj konferenciji za novinare u Vašingtonu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Američki državni sekretar Majk Pompeo (levo) i sekretar za finansije Stiven Mnučin na današnjoj konferenciji za novinare u Vašingtonu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Sjedinjene Države ponovo su uvele sankcije iranskoj naftnoj industriji i finansijskom sektoru, u skladu sa obećanjem predsednika Donalda Trampa da će ukinuti olakšice, koje je Iran dobio u okviru međunarodnog sporazuma o ograničenju iranskog nuklearnog programa.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je na konferecniji za novinare sa sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom da iranski režim ima izbor:

“Može ili da napravi zaokret od 180 stepeni u odnosu na svoj odmetnički kurs i ponaša se kao normalna zemlja, ili može da sedi i gleda kako mu se ekonomija ruši”, rekao je Pompeo.

Merama se ponovo uvodi zabrana kupovine iranske nafte, koja je glavna osnova ekonomije te zemlje. Zvaničnici Trampove administracije rekli su da će osam entiteta dobiti kratkoročno izuzeće, kako bi im bilo omogućeno da okončaju svoje postojeće uvoze iranske nafte.

Ponovno uvedene sankcije takođe će ciljati i iransku centralnu banku i sektore pomorstva i brodogradnje.

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je u televizijskom obraćanju u ponedeljak da će Iran kršiti sankcije SAD i da će nastaviti da prodaje naftu.

Tramp je rekao u izjavi u petak da je svrha sankcija da se iranski lideri prisile da izaberu napuštanje onoga što je nazravo iranskim "destruktivnim ponašanjem", radije nego da "nastave putem ekonomske katastrofe".

In this Oct. 2, 2018, file photo, an exchange shop displays rates for various currencies, in downtown Tehran, Iran.
In this Oct. 2, 2018, file photo, an exchange shop displays rates for various currencies, in downtown Tehran, Iran.

Predsednik SAD napustio je nuklearni sporazum u maju, optužujući Iran da je kršio odredbe pakta. On je rekao da je Iran nastavio da ide ka izgradnji nuklearnog oružja i da su olakšice na sankcije obezbedile Iranu novac da izvede svoje destabilizujuće aktivnosti po Bliskom istok.

Iran negira da je njegov nuklearni program usmeren ka proizvodnji nuklearnog oružja, nakon što je postignut sporazum 2015. sa SAD, Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i Nemačkom. Agencija za atomsku energiju UN, čiji je zadatak bio da nadzire implementaciju sporazuma, potvrdila je u u nekoliko izveštaja da Iran poštuje sporazum.

Svi drugi potpisnici tvrdili su da je sporazum najbolji način da se obezbedi da Iran ne razvija nuklearno oružje, a iranski zvaničnici su se obavezali da će ostati u sporazumu sve dok druge potpisnice, izuzev SAD, nastave da ga poštuju.

U subotu, iranski vrhovni viđa Ajatolah Ali Kamenei osudio je ponovno uvođenje sankcija SAD, rekavši da je Tramp naštetio poziciji SAD u svetu i da će Iran zasigurno izaći kao pobednik.

Pompeo, u intervjuu koji je emitovao Foks njuz u nedelju, predvideo je da će sankcije biti uspešne.

"Veoma sam uveren da će sankcije koje će biti ponovo uvedene ovog ponedeljka - ne samo sankcije na sirovu naftu, već i na finansijske sankcije koje uvodi Sekretarijat za finansije i preko 600 označenih pojedinaca i kompanija u Iranu - imati željeni efekat kako bi se promenilo ponašanje iranskog režima", rekao je Pompeo. "To je naše očekivanje. To je razlog politike predsednika Trampa".

XS
SM
MD
LG