Linkovi

Rusija ne podržava nove pregovore o Iranu


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov

Rusija ne podržava pozive američkog predsednika Trampa da se ponovo pregovara o međunarodnom sporazumu kojim se ograničava iranski nulearni program, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Tramp je u petak saopštio da neće obnoviti sankcije koje su SAD ukinule Iranu u skladu sa sporazumom iz 2015, ali da je to poslednji put i da Kongres i evropski partneri imaju 120 dana da isprave, kako je rekao, “katastrofalne nedostatke” sporazuma.

Lavrov je u ponedeljak izjavio da je Iran ispunio svoj deo pogodbe što je potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju. Dodao je da, ako se Tramp povuče iz sporazuma, to će uticati na napore da se postignu sporazumi sa drugim zemljama.

"Ako se sada sporazum stavi u stranu i Iranu kaže – morate da ispunite obaveze ili ćemo ponovo uvesti sankcije, stavite se u poziciju Severne Koreje. Njima se obećava da će im ukinuti sankcije ako odustanu od nuklearnog programa. Oni će odustati ali niko neće ukinuti sankcije Pjongjangu.”

SAD su sa pet svetskih sila zajedno učestvovale u teškim pregovorima sa Iranom da se njegov nuklearni program ograniči na mirnodopsku primenu. Tramp smatra da je sporazumom Iran dobio suviše povlastica a zadržao preveliki deo svog nuklearnog programa.

SAD takođe navode da iransko testiranje balističkih raketa nije u duhu sporazuma. Američki predsednik želi da nova verzija nuklearnog sporazuma pokrije i probe balističkih projektila. Iran tvrdi da ima pravo na razvoj projektila i optužuje SAD da pokušavaju da potkopaju nuklearni sporazum.

XS
SM
MD
LG