Linkovi

Iran saopštio da je pojačao obogaćivanje uranijuma do 20 procenata


ARHIVA - Fotografija koju je objavila iranska Organizacija za atomsku energiju, na kojoj se vidi unutrašnjost postrojenja Fordo u Komu (Foto: AFP/Atomic Energy Organization of Iran)

Iran je saopštio da je počeo da obogaćuje uranijum do 20 procenata, što je najnoviji korak u udaljavanju te zemlje od međunardonog sporazuma iz 2015. godine, kojim je ona ograničila svoj nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija.

Državni mediji preneli su izjavu portparola vlade Alija Rabieija, koji je naveo da je obogaćivanje uranijuma do višeg procenta počelo u ponedeljak u postrojenju Fordo, koje se nalazi unutar planine.

Prethodno, Iran je obogađivao uranijum do 4,5 odsto.

Činjenica da Iran obogaćuje uranijum do višeg nivoa pojačava strahovanja da će Iran raditi na izgradnji nuklearnog oružja, za koje je neophodna obogaćenost od 90 procenata. Međutim, Teheran godinama tvrdi da nema planove da napravi oružje i da njegov nuklearni program ima samo mirnodopsku namenu.

Šest svetskih sila su u cilju sprečavanja Irana da dođe u posed nuklearnog oružja postigle nuklearni sporazum, prema kojem se, pored drugih restrikcija, obogađivanje uranijuma ograničava na 3,67 odsto.

Potez Irana je najnoviji u nizu signala da se ta zemlja udaljava od sporazuma, u pokušaju da izvrši pritisak na druge potpisnike, pre svega one u Evropi, da ispune obećanja u vezi sa ublažavanjem sankcija.

SAD su se povukle iz sporazuma 2018. godine i uvele ekonomske sankcije Iranu, a posebna meta tih mera je bio ključni iranski naftni sektor.

Iran je prošle nedelje najavio Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da će početi da obogaćuje uranijum do 20 procenata, a sve to se dešava nešto više od dve nedelje pre smene na čelu američke administracije.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden izjavio je da bi želeo da se vrati među potpisnike nuklearnog sporazuma, ukoliko bi Iran ponovo počeo da poštuje njegove odredbe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG