Linkovi

Evropa, Kina i Rusija raspravljaju o novom sporazumu sa Iranom


Helga Šmid, generalna sekretarka Evropske službe za spoljnopolitičku akciju, obraća se 4. Evropsko-iranskom forumu u Cirihu, Švajcarska, 4. oktobra 2014.
Helga Šmid, generalna sekretarka Evropske službe za spoljnopolitičku akciju, obraća se 4. Evropsko-iranskom forumu u Cirihu, Švajcarska, 4. oktobra 2014.

Diplomate iz Evrope, Kine i Rusije, diskutuju o novom sporazumu kojim bi ponudili Iranu finansijsku pomoć u zamenu za obuzdavanje razvoja programa balističkih raketa i mešanja u regionu, u nadi da će sačuvati nuklearni program iz 2015, pišu nemačke novine u nedelju.

Zvaničnici će se sastati u Beču u narednim nedeljam pod vođstvom visoke evropske diplomatkinje, Helge Šmid, kako bi raspravljali o narednim koracima nakon odluke Donalda Trampa od 8. maja da izvede SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, piše "Velt am zontag", citirajući visoki diplomatski izvor u EU.

Bez učešća SAD

Nemačka, Francuska, Britanija, Rusija i Kina učestvovaće na tom sastanku, ali Sjedinjene Države neće, tvrdi diplomata. Nije bilo odmah jasno da li će učestvovati Iran, koji se u prošlosti opirao pozivima da obuzda svoj program razvoja balističkih raketa.

U sporazumu iz 2015, Iran je pristao da obuzda svoj nuklearni program, a da mu za uzvrat bude ukinuta većina zapadnih sankcija. Jedna od glavnih zamerki Trampove administracije jeste da sporazum nije pokrio iranski raketni program, niti podršku Teherana naoružanim grupama na Bliskom istoku, koje SAD smatraju za terorističke.

Postizanje novog sporazuma koji bi zadržao nuklearne odredbe i obuzdao razvoj balističkih raketa, kao i aktivnosti Teherana u regionu, moglo bi da pomogne uverenosti Trampa da ukine sankcije Iranu, pišu novine.

"Moramo da se odmaknemo od imena 'Bečki nukelarni sporazum' i dodamo nekoliko novih elemenata. Samo to će ubediti predsednika Trampa da pristane i ukine ponovo sankcije", citiraju novine višeg diplomatu EU.

Komtentar nemačkog Ministarstva spoljnih poslova nije bilo moguće dobiti odmah.

Ponovno uveravanje Irana Reassurances to Iran

Šef energetike EU nastojao je da ubedi Iran u subotu da blok od 28 zemalja ostaje predan očuvanju nuklearnog sporazuma i jačanju trgovine sa Teheranom.

Zvaničnici iz EU, Nemačke i drugih zemalja koje ostaju privržene sporazumu, rekli su da bi bila katastrofa ukoliko bi napori EU da očuvaju sporzum propali.

Iran se borio da očuva finansijske benefite iz sporazuma, delom zato što zadržavanje unilateralnih sankcija SAD zbog njegovog raketnog programa odvraća glavne zapadne investitore da prave poslove sa Teheranom.

Zvaničnici tragaju za novim pristupom shvatajući da će biti komplikovano za evropske firme da posluju oko američkih sankcija, pišu novine.

Kaže se da bi novi sporazum uključivao milijarde dolara finansijske pomoći Iranu, u skladu sa spoazumom po kome je EU obezbedila milijarde pomoći Turskoj zato što je primila milione migranata i zatvorila granice, što je pomoglo u migrantskoj krizi 2015.

Iran i evropske sile postigle su dobar početak razgovora o tome kako da se sačuva sporazum iz 2015, ali mnogo zavisi od toga šta će se dogoditi u narednih nekoliko nedelja, rekao je ministar spoljnih poslova Irana, Mohamed Dževad Zarif.

XS
SM
MD
LG